Peste 30% din populatia cu drept de vot este asteptata duminica la alegerile pentru PE. Procentul estimat urmeaza trendul european, fiind foarte apropiat de media ratei de participare din statele comunitare.
In majoritatea pronosticurilor cu privire la prezenta la urne, cota de participare estimata la votul de duminica nu depaseste 25%. Totusi, sociologii contactati de Cotidianul contrazic aceste teorii, sustinind ca aproape 35% dintre romani vor merge sa puna stampila pe buletinul de vot. Chiar daca urmeaza trendul european, rata de absenteism este mare fata de cea de la alegerile parlamentare nationale (peste 50% in 2004). Lipsa prezentei la vot are insa si beneficii, care se traduc in procente in plus pentru partidele mici. Pe de alta parte, referendumul convocat de presedintele Traian Basescu nu va aduce mai multi romani la vot, pentru ca foarte putini stiu ca duminica vor trebui sa aplice de doua ori stampila.

„In statele care au intrat in UE in 2004, media ratei de participare la alegerile pentru Parlamentul European s-a situat la 30%, cu variatii puternice intre tari. Potrivit raportului Freedom House, cea mai scazuta prezenta a fost in Slovacia - cu 17%. Intr-un sondaj pe care l-am facut in luna iulie, 46% dintre romani declarau ca sint interesati de alegerile europene. In Romania, prezenta nu va fi ca in Slovacia, dar nici de 46%“, considera Catalin Stoica, directorul Institutului CURS. Sociologul mai spune insa ca „se pot schimba multe in citeva zile“ cite au mai ramas pina la alegeri. Si dupa estimarile Gallup, prezenta la vot va fi intre 30 si 35%, informeaza sociologul Alexandru Toth. Aceleasi procente le da si Mircea Comsa de la MetroMedia Transilvania, care spune insa ca nu se bazeaza pe studii, ci pe discutii cu colegi specialisti. „Alegerile europarlamentare vor fi o experienta interesanta, pentru ca acum probabil vom vedea care sint oamenii care constituie publicul activ al scenei politice. Multi de obicei se duc dintr-o oarecare inertie la vot, cred ca de data asta nu va fi asa“, sustine si sociologul Mircea Kivu. In opinia lui, partidele cu un electorat „putin numeros, dar disciplinat“ vor fi cele mai avantajate de absenta la vot. „Acest context avantajeaza mai degraba partidele noi, in special PLD-ul, care e printre partidele care au avut o campanie electorala mai vizibila“, adauga Kivu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.