Nicio zi fara scandal pe scena politica. Europarlamentarul liberal Adina Valean a acuzat , ieri, faptul ca europarlamentarii Partidului Democrat (PD) nu au fost prezenti la votul favorabil din Parlamentul European (PE) cu privire la Directiva privind libertatea de circulatie si de sedere a cetatenilor europeni.
Valean considera documentul mai mult decat important, in contextul incidentelor din Italia in care au fost implicati cetateni romani.”Am adresat un apel personal tuturor deputatilor romani pentru sprijinirea textului agreat de majoritatea membrilor PE. Europarlamentarii PD nu i-au dat curs, ci au preferat sa lipseasca de la vot. Ei s-au aflat, e drept, intr-o situatie dificila, fiindca, in virtutea apartenentei la grupul popular, ar fi trebuit sa voteze impotriva rezolutiei si, implicit, a intereselor Romaniei. Totusi, nu mi se pare ca absenta de la vot e o solutie onorabila intr-un astfel de moment decisiv“, a spus Valean.Aceasta a aratat ca prezenta si votul europarlamentarilor PD - Roberta Anastase, Monica Iacob-Ridzi si Maria Petre - ar fi fost foarte importante nu doar pentru libertatile romanilor, ci si pentru imaginea Romaniei in strainatate. In calitate de initiator al rezolutiei din partea grupului Aliantei Liberal Democratilor Europeni (ALDE), Adina Valean si-a exprimat satisfactia pentru votul favorabil acordat de europarlamentari cu privire la Directiva privind libertatea de circulatie si de sedere a cetatenilor europeni.”Rezolutia stipuleaza foarte clar dreptul oricarui cetatean european de a calatori si de a se stabili oriunde pe teritoriul Uniunii, precum si limitele in care trebuie sa actioneze statele membre, atunci cand acestea doresc sa indeparteze cetateni de pe teritoriul lor. Ea previne incercarile de limitare a dreptului romanilor de a circula si de a munci in Italia sau Spania”, a declarat Valean.

Rezolutia reafirma ca lupta impotriva tuturor formelor de rasism si de xenofobie, precum si impotriva tuturor formelor de discriminare face parte din principiile fundamentale in baza carora s-a fondat Uniunea Europeana (UE). Ea este in mod particular importanta in contextul italian, unde autoritatile incearca sa restranga libertatea de circulatie a romanilor din cauza incidentelor izolate legate de infractori cu cetatenie romana. In textul adoptat ieri, europarlamentarii considera ca declaratiile vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, facute in presa italiana cu ocazia gravelor episoade care s-au produs la Roma, au fost contrare spiritului si literei prevazute de Directiva privind libera circulatie si sedere a cetatenilor UE.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.