Asa cum ziarul nostru a anuntat in numarul de ieri, liderii UDMR si UCM au avut tupeul de a protesta vehement fata de varianta obligativitatii invatarii limbiii romane de catre toti etnicii, inclusiv cei maghiari.

Imediat, a venit randul lui Laszlo Borbely, secretar de stat in Guvernul Romaniei si liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, sa iasa la rampa si sa critice dur aceasta initiativa legislativa. Refuzul liderilor Uniunii de a respecta legile Romaniei, in special Constitutia, este sfidator si trebuie urgent sanctionat. UDMR vrea autonomie teritoriala, vrea limba maghiara drept a doua limba oficiala a statului roman, vrea... De asemenea, Marko Bela, Gyorgy Frunda si colegii lor se revolta, tot mai des, in fata unor imaginare... atitudini anti-maghiare (?!), continuand presiunile cu iz de santaj la adresa unei guvernari mediocre si lipsite de fermitate. In ciuda divergentelor de ochii lumii dintre UCM si UDMR, “fantasmele revizioniste” ale liderilor celor doua partide ii uneste in atingerea telului suprem: autonomia teritoriala.

Mai mult, Borbely a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa de la Targu Mures, ca Uniunea atrage atentia partidelor sa nu se angreneze in initiativa PC-ului privind lansarea „Statutului romanilor din Ardeal”. „Noi atragem atentia, totusi, sa nu ne se angajeze si alte partide in aceasta morisca”, a avertizat Borbely Laszlo, care este de parere ca initiativa PC este doar o metoda de a mai aduna voturi, de campanie electorala. Borbely si-a exprimat convingerea ca fiecare regiune are puterea de a se administra si nu se impune un statut separat pentru romanii din Ardeal, din Oltenia sau din Moldova, unde traiesc romani, maghiari si alte etnii impreuna, fara a avea nevoie sa vina cineva sa le faca statute.

„Un partid care, chiar daca are un imperiu media de ani de zile, nu reuseste sa aiba mai mult de 2 la suta, evident ca face orice ca sa mai castige voturi. S-a demonstrat, slava Domnului, ca nici in Ardeal, nici in alta parte nu poti castiga voturi cu o campanie nationalista”, a conchis Borbely Laszlo. Mentionam ca Partidul Conservator a lansat, ieri, la Targu Mures, “Statutul romanilor din Ardeal”. La randul sau, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, considera ca acest statut nu isi gaseste justificarea. Mai mult, deputatul UDMR a declarat ca pe romanii din Transilvania “nu-i paste niciun fel de pericol”, pentru a fi necesare masuri speciale de protectie si considera ca aceasta idee “nastrusnica” a conservatorilor are un scop pur electoral. ”PC este un partid minuscul, care face acte mari de curaj nationalist-sovine”, a adaugat Marton Arpad, adaugand ca PC a ajuns sa concureze PRM.

UCM critica UDMR

Conducerea Uniunii Civice Maghiare din Sfantu Gheorghe a criticat recenta sedinta comuna a Guvernelor roman si ungar pe motiv ca nu au fost abordate “problemele acute ale comunitatii maghiare din Romania”.

Presedintele UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a acuzat, ieri,intr-o conferinta de presa, ca in sedinta bilaterala de la Sibiu nu s-a discutat deloc despre autonomia teritoriala, despre facultatea in limba maghiara “Bolyai” din Cluj-Napoca si nici despre retrocedarea bunurilor care au apartinut bisericilor istorice maghiare. Gazda Zoltan sustine ca ar fi fost de datoria UDMR sa puna in discutie aceste subiecte. Deputatul UDMR Covasna, Marton Arpad, a fost, de asemenea, intrebat daca subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii de la Sibiu ar fi fost altele, in cazul in care Marko Bela isi pastra functia de vicepremier, insa acesta a refuzat sa dea un raspuns clar. “Eu nu am fost de acord cu plecarea sa din Guvern, dar Marko Bela a crezut ca e mai bine sa se dedice rolului de presedinte al Uniunii. Nu stiu daca am pierdut prin plecarea lui din functie si nici daca discuta direct si nu prin interpusi la sedinta celor doua Guverne”, a declarat Marton Arpad.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.