Increderea populatiei in Parlament a scazut alarmant si poate duce la "colapsul democratiei", iar introducerea votului uninominal este o solutie, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, prezent la o dezbatere privind reforma electorala, gazduita de Grupul pentru Dialog Social.

"Este cea mai scazuta incredere in vreun Parlament dintr-un stat membru UE", a comentat presedintele si a precizat ca increderea electoratului in forul legiuitor s-a depreciat continuu din 1992 si a ajuns in prezent, in jurul cifrei de 20%. "Unde o sa ajunga? La 5%? La 10%? La 12%?", s-a intrebat el retoric, presedintele.

Basescu a subliniat ca increderea in Parlament este "la nivel de alerta maxima", iar pierderea credibilitatii acestei institutii inseamna "colapsul democratiei". Presedintele a argumentat astfel, decizia de a declansa referendumul si a reiterat faptul ca actuala clasa politica nu mai are "nicio sansa" sa se schimbe, dupa ce s-a "pervertit" de-a lungul tranzitiei.

"Aceasta clasa politica are esecurile ei exterm de importante", a spus seful statului care a dat ca exemple esecul din sanatate, din agricultura, educatie, justitie sau relatii sociale, informeaza NewsIn.

In context, seful statului a reluat ideea potrivit careia actele de vointa majore - aderarea la UE si NATO s-au produs deja, iar pentru etapa post-aderare este nevoie de o noua clasa politica.

"Nu mai avem obiective brute, ci doar de a valorifica atingerea marilor tinte", a accentuat Basescu, ceea ce inseamna tocmai lucrurile "de finete", capitol la care actualii politicieni au esuat.

In opinia presedintelui, criza politica este o realitate ce nu poate fi curmata decat prin promovarea unor oameni valorosi. Seful statului a mai mentionat ca sistemul de vot uninominal ar putea sa fie reanalizat dupa cateva cicluri electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.