O stire despre o declaratie critica a ex-deputatului pesedist Mihai Bara, referitoare la delapidarile de fonduri din cadrul organizatiei PSD Bihor, din 9 iunie 2002, a fost cenzurata in mod deliberat de seful Departamentului de Stiri al Societatii Romane de Radio (SRR), Mircea Rucareanu. Aceasta a fost declaratia facuta ieri de cel care a conceput stirea, corespondentul SRR de Bihor, Radu Stelian, in fata Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRTV si SRR. Jurnalistul bihorean si-a sustinut afirmatiile oferind Comisiei inregistrarea discutiei telefonice in care Rucareanu ii explica de ce o astfel de stire nu poate fi data pe postul public. Inregistrarea a trezit stupoarea deputatilor si senatorilor prezenti la audieri care s-au declarat "uluiti si siderati". "Trebuie sa realizezi ca lucrurile s-au schimbat", ii repeta obsesiv Rucareanu jurnalistului Radu Stelian care il sunase pentru a afla de ce i-a fost omisa stirea.

"Schimbarea" la care facea trimitere boss-ul de la Stiri se referea, potrivit inregistrarii, la revenirea la Putere a PSD, dupa alegerile din 2000. Scandalizat de pretentiile de justificare ale jurnalistului, Rucareanu i-a explicat ca o astfel de stire nu are cum sa intre in jurnal. "Noi nu dam asa ceva. Mai ales ca era vorba de cifre, de cat a delapidat ala, de cat a furat", spunea precipitat seful. Rucareanu a ramas neclintit si la auzul faptului ca evenimentul a fost monitorizat de BBC, CNN si de televiziunile centrale. El si-a descris insa trairile avute la lectura textului. "Mi-am pus mainile in cap si am oprit stirea. Daca scapa pe post, iti dai seama ca era nenorocire", a atentionat Rucareanu.

El nu a uitat sa precizeze ca a avut noroc cu cei de la corectura care au fost "vigilenti" si au informat ca exista o neregula. Rucareanu i-a mai explicat lui Stelian si care este reteta unei stiri de succes pentru jurnalele SRR. "Trebuia sa stii cum se pune problema. Intotdeauna ma suni pe mine, imi povestesti si, apoi, eu iti spun: dai stirea, nu dai stirea", a descris procedura seful de la Stiri. "Sefii tai nu ti-au spus nimic?", l-a mai intrebat mirat Rucareanu pe Stelian. Seful l-a mai amenintat pe jurnalist ca va informa conducerea SRR Bihor despre incident si l-a sfatuit ca, pe viitor, sa ii povesteasca toate stirile inainte de a le scrie deoarece "asa se face". De asemenea, seful a precizat ca este primejdios sa se faca abateri de la reteta. "Trebuie sa fim foarte atenti. Un redactor sef adjunct vine mereu la sapte dimineata pentru a verifica jurnalele", a spus Rucareanu.

Telefonul de la miezul noptii

Surse confidentiale au informat ca in noaptea de miercuri spre joi, pe la ora 00.30, inaintea audierilor de la Parlament, insusi directorul SRR Dragos Seuleanu i-a telefonat jurnalistului Radu Stelian pentru a-l intimida.

Comisia l-a audiat si pe reporterul Razvan Dumitrescu, reprezentant al angajatilor in Comitetul de Administratie al SRR. Dumitrescu l-a acuzat pe Seuleanu de fals si uz de fals precizand ca a facut si o plangere penala impotriva acestuia. Jurnalistul a declarat ca Seuleanu a falsificat o convorbire dintre el si o persoana din Franta pentru a-l discredita. De asemenea, Dumitrescu a precizat in fata Comisiei ca se afla in posesia unor documente care demonstreaza "politica editoriala si manageriala defectuoasa" a sefului Seuleanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.