Tariceanu si Simeon de Saxa Coburg-Gotha isi trateaza cetatenii similar cu cei din Uniunea Europeana

Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a efectuat o vizita oficiala la Sofia, la invitatia premierului Simeon de Saxa Coburg-Gotha, conform Rador. La sediul Consiliului de Ministri, s-au desfasurat convorbirile "intre patru ochi" ale celor doi premieri, precum si convorbirile celor doua delegatii oficiale in plen. In cursul vizitei, Bulgaria si Romania au semnat Declaratia comuna privind dezvoltarea si adancirea in continuare a relatiilor bilaterale. Prin acest document, cele doua tari isi asuma obligatia de a-si adapta actiunile la criteriile europene inca inainte de primirea lor ca membri cu drepturi depline in Uniunea Europeana. "Cele doua guverne se vor stradui sa isi reintareasca eforturile pentru indeplinerea angajamentelor luate in cadrul relatiilor lor cu Parlamentul European", se afirma in documentul mentionat.

Impreuna la nivel regional

Guvernele de la Bucuresti si Sofia vor colabora si in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii de transport, prin deschiderea unor noi puncte de frontiera si modernizarea celor actuale si prin constructia unui nou pod peste Dunare. Atat Romania, cat si Bulgaria sunt hotarate sa colaboreze bilateral la nivel regional, stabilind noi coridoare pentru transportul energiei.

Romania si Bulgaria sustin crearea unui nou coridor de tranzit pentru gazele naturale, legand Marea Caspica de Europa Centrala si de Vest. In anul 2004, dezvoltarea relatiilor bilaterale a fost marcata de primirea celor doua tari in NATO, de faza finala a negocierilor de integrare europeana si de interesele comune privind stabilitatea, securitatea si colaborarea regionala in Europa de Sud-Est. In anul 2004, schimburile de marfuri dintre cele doua tari s-au ridicat la valoarea de 815,884 milioane de dolari. Soldul comercial este negativ pentru Bulgaria - in valoare de 31,994 milioane de dolari. Volumul schimburilor de marfuri a inregistrat in 2004 o crestere de 89,9%. In perioada decembrie 1990- noiembrie 2004, investitiile bulgare in Romania au atins o valoare totala de 11,138 milioane de dolari. Investitiile directe ale Romaniei in Bulgaria in perioada 1992-2002 au fost in numar de 24, in valoare totala de 1.823.656 dolari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.