Ignorand caracterul unitar, garantat de Constitutie, al statului roman, Marko Bela a spus ca "istoria nu i-a alintat niciodata pe secui: dupa tatari, turci si nemti, acum romanii incearca sa le spuna maghiarilor ca nu sunt acasa pe pamantul pe care traiesc de o mie de ani. A venit timpul sa punem capat acestui serial istoric nefericit". "Este timpul sa spunem raspicat: aceasta patrie este si a noastra", a declarat liderul UDMR, aflat in campanie electorala in judetul Harghita.

Unitate pentru autonomie

Marko Bela a adaugat ca "in decursul veacurilor, multe natiuni au incercat sa oprime secuimea, dar acest Çsoi exceptional de oameniÈ nu a acceptat niciodata sa fie sluga" si ca "datoria noastra de azi este sa ducem mai departe aceasta unitate a stramosilor nostri".

Liderul UDMR nu a uitat sa strecoare in discursul sau eternul slogan electoral al Uniunii privind autonomia teritoriala. Marko a spus in acest sens ca UDMR poate sa ajute prin prezenta candidatilor sai in PE "ridicarea economica si sociala a maghiarimii" si "astfel ne putem apropia si de autonomia tinutului Secuiesc".Cu ocazia lansarii candidatilor UDMR pentru PE, Marko Bela declara pe 20 octombrie ca "ultima data, aceasta patrie s-a pierdut in 1918, iar datoria noastra este sa redobandim acel pamant pierdut".