Parlamentarii din comisia de anchetare a situatiei de la radioul si televiziunea publice s-au dat ieri in spectacol prin limbajul folosit si prin tot felul de sicane procedurale. Cu toate acestea, comisia a audiat mai multi redactori ai TVR, care au relatat despre mecanismele de cenzura si propaganda in favoarea fostului partid de guvernamant si a lui Nastase.

Convocati la o ora matinala pentru activitatile parlamentare, respectiv 8.30, membrii comisiei de ancheta s-au certat aporape doua ore pe chestiuni de ordin procedural, invocate cu insistenta de catre deputatii fostului partid de guvernamant.

Cei mai agresivi "carcotasi" au fost pesedistii Dan Mihalache, Dorina Mihailescu si Eugen Nicolicea, care au bruiat-o de mai multe ori pe presedinta comisiei, liberala Raluca Turcan, folosindu-se de tot felul de pretexte "regulamentare". In timp ce aceasta le-a spus ca a fost crescuta cu un minimum de decenta, care se pare ca nu o avantajeaza in contextul dat, Dorina Mihailescu a acuzat-o de mitocanie in varianta feminina. Dan Mihalache s-a trezit si el sa i se adreseze, pe un ton ironic, cu apelativul de "doamna diriginta". "Dna Turcan, pe dvs. partidul va facut de doua ori presedinte si de trei ori femeie", a spus deputatul PSD.

Pentru a tergiversa dezbaterile, cei trei deputati PSD au cerut sa li se aduca hotararea parlamentului prin care se infiinta comisia de ancheta, apoi au invocat faptul ca nu exista documente care sa ateste ca SRR si SRTV au practicat cenzura si, ca atare, comisia nu are nici un rost. In cele din urma, redactorii TVR au fost audiati rand pe rand. Pentru ca marturiile angajatilor televiziunii publice referitoare la modul in care aceasta institutie veghea asupra imaginii guvernantilor nu au fost pe placul parlamentarilor PSD, ei si-au asumat rolul de inchizitori si au incercat sa-i intimideze prin atacuri la persoana. In loc sa apeleze la argumente, Dorina Mihailescu & Com. i-au luat la rost, intrebandu-i pe redactori cum au castigat concursurile de angajare, daca sunt ruda cu X sau cu Y etc.

Pesedistii aveau un om care copia toate materialele cu Nastase

Mai multi redactori au dezvaluit faptul ca PSD a avut acces la toate inregistrarile video ale TVR. "Un domn Constantinides era prezent in fiecare zi in TVR si copia toate inregistrarile facute de noi", a declarat redactorul Marius Zamfir, lucru confirmat si de ceilalti colegi. La randul ei, Raluca Brumaru a dat o serie de exemple despre modul in care stirile erau "aranjate" in asa fel incat sa fie tot timpul favorabile partidului de guvernamant, in timp ce declaratiile politice ale opozitiei de atunci si, in special, ale liderului democrat Traian Basescu erau trunchiate sau eliminate cu totul din jurnale.

Unul dintre exemplele invocate de Brumaru vizau scandalul stenogramelor de la sedintele PSD. "Nici atunci cand stenogramele au fost confirmate de catre Mircea Geoana, noi nu am dat nimic pe post. (...) Declaratiile unor lideri PSD care recunosteau ca exista probleme in interiorul partidului legate de coruptie au fost si ele cenzurate. De asemenea, postul nostru nu a relatat despre scrisoarea comisarului Verheugen catre Nastase, in care Romania era criticata pentru coruptie. in schimb a mediatizat alte mesaje laudative ale oficialului european", a declarat redactorul TVR.

Prietenul Berlusconi avea imunitate la TVR

Cenzura a "intrat" si in redactia stirilor externe, astfel incat prietenii de peste hotare ai premierului Nastase beneficiau de un tratament special. Redactorul de la departamentul stiri externe, Ioana Dumitrescu, a relatat faptul ca i s-a impus sa nu mai dea stri negative cu Silvio Berlusconi. "Din 2002 nu am avut voie sa mai dam stiri negative in ceea ce-l priveste pe Berlusconi", a precizat ea, adaugand ca li s-a reprosat ca au difuzat informatiile legate de procesele in care era implicat seful executivului de la Roma. "Inmormantarea premierului sarb Zoran Gingic a fost prilej de imagine pentru Adrian Nastase", a mai spus Ioana Dumitrescu, explicand ca, in loc sa se utilizeze imaginile prin satelit, au fost folosite cele trimise de un corespondent TVR care il aveau tot timpul in centrul imaginii pe fostul premier roman.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.