La un an dupa ce a respins categoric reforma electorala

Liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor, Miron Mitrea, impreuna cu alti parlamentari ai partidului, au inaintat o propunere legislativa privind introducerea votului uninominal pentru alegerea senatorilor si deputatilor. Initiatorii propun ca judetele sa fie impartite in circumscriptii electorale in functie de numarul de locuitori. Pentru Camera Deputatilor, o circumscriptie va avea 75.000 de locuitori, iar pentru Senat norma de reprezentare va fi de 150.000 de locuitori, dupa cum se spune in propunerea legislativa. Pentru fiecare circumscriptie, partidele vor avea dreptul sa propuna cate un singur candidat. Este permisa si inscrierea candidatilor independenti.

Candidatul care castiga majoritatea, in urma unui tur de scrutin sau dupa doua tururi de scrutin, va reprezenta circumscriptia in Parlament. Initiatorii legii sustin ca adoptarea sistemului majoritar in forma scrutinului uninominal cu doua tururi va avea o influenta pozitiva asupra vietii politice din tara noastra. In sprijinul proiectului legislativ, pesedistii aduc numeroase argumente pe care le stiu foarte bine, deoarece le-au combatut cu multa fermitate anul trecut, cand s-a modificat Legea electorala. Acum, semnatarii textului legislativ spun ca votul uninominal asigura stabilitatea parlamentara si creeaza legaturi foarte puternice intre parlamentar si electoratul sau. "Necesitatea presanta de a fi foarte activ din punct de vedere politic il determina pe parlamentar sa se perfectioneze si sa devina o personalitate politica ce se poate afirma si la nivel national.

Astfel, partidele vor sa dispuna, intr-un termen relativ scurt, de o elita politica mult mai numeroasa decat cea de care dispun acum", se spune in expunerea de motive care insoteste propunerea legislativa. Initiatorii considera ca adoptarea votului uninominal diminueaza turismul electoral, asigura un echilibru mai bun pentru partidele mari in ceea ce priveste reprezentativitatea, desfiinteaza pragul electoral si diminueaza absenteismul. Acum un an, pe timpul dezbaterilor privind Legea electorala, reprezentantii PSD au afirmat ca votul uninominal ar destabiliza viata politica, subrezind partidele parlamentare prin accesul in forul legislativ al unor persoane cu notorietate, dar departe de standardele unui politician. Ajuns in opozitie, PSD si-a schimbat radical punctul de vedere si a descoperit avantajele votului uninominal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.