Deputatul PSD Victor Ponta crede ca prin modificarile aduse Codului de procedura penala nu vor mai putea fi condamnati teroristii sau capii crimei organizate
Modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala (CPP), adoptate marti in unanimitate de Camera Deputatilor, au stirnit reactii de contestare, atit in ce-i priveste pe magistrati, cit si pe unii politicieni. Cea mai vehementa contestare ii apartine deputatului PSD Victor Ponta, membru al Comisiei juridice a Camerei, care considera ca, prin unele modificari ale CPP, in Romania va deveni imposibila condamnarea teroristilor sau a capilor crimei organizate. Modificarea in cauza a CCP, stipulata de OUG 60/2006, prevede ca nu pot fi folosite ca mijloace de proba inregistrarile telefoanelor sau cele ambientale decit dupa declansarea urmaririi penale, care presupune ca procurorul informeaza persoana respectiva ca face obiectul unui dosar penal. Ponta a declarat pentru Cotidianul ca aceasta modificare va dinamita orice ancheta penala de proportii. “Modificarea este o prostie evidenta, o spun ca fost procuror, pentru ca daca ii aduci la cunostinta invinuitului ca urmeaza sa-i asculti telefonul inseamna ca nu va mai ancheta decit idioti, care ti-ar oferi probe pe tava. Vor fi aruncate in aer nu numai anchetele privind coruptia, ci si cele care au in vizor terorismul sau crima organizata. Aici nu poti proba cu inscrisuri, pentru ca teroristii sau traficantii nu lucreaza pe factura”, a explicat Ponta. El a adaugat ca in toata lumea civilizata, cu referire speciala la operatiunea antimafie Mani Pulite din Italia anilor '90, principalele probe ale acuzarii au fost inregistrarile.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat vineri ca evalueaza consecintele schimbarii legii penale adoptate de deputati si ca, dupa ce va avea si un punct de vedere de la Parchetul General, ii va cere presedintelui Basescu sa retrimita legea in Parlament. “Sint sigur ca se va reveni asupra modificarilor discutabile, mai ales asupra acelora care reprezinta inovatii in materie”, a declarat Chiuariu, fara a preciza la ce inovatii juridice se refera. El a completat ca “ar fi preferabil ca modificari importante sa nu fie aduse legislatiei penale pina la adoptarea noilor Coduri penale si de procedura penala”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.