Basescu a spus! Uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin! Si se facu Lumina pentru democrati! PD si-a insusit imediat, “in corpore”, punctul de vedere al “Prezidentului”, plus un bonus de sustinere neconditionata.

Ce mai conteaza ca la negocierile din vara, din cadrul Comisiei de specialitate, infierau vehement parlamentarii care “tergiversau” lucrarile prin tot felul de amendamente la proiectul Asociatei Pro Democratia ori veneau cu alte propuneri de uninominal? Ca de exemplu, PSD si a sa propunere de uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin. Amnezie! Si motivatii. Caci la romani, scuza a capatat, de ceva timp, valente de arta. “PD a stat in compromisuri cu Pro Democratia tocmai pentru a nu fi acuzat ca din cauza lui nu se adopta acest proiect de lege”, a explicat impaciuitor liderul PD, Emil Boc. Sa inteleaga tot romanul cat se sacrifica intru binele tarii democratii si al lor presedinte. Si sa reactioneze eficient, prin vot afirmativ, pentru a-i sanctiona pe cei 322 de “asupritori de popor”. “Este cazul ca politicienii sa primeasca o lectie de la cetateni, pentru a se trece de la vorbe la fapte, in privinta legii votului uninominal” a precizat liderul democrat.

Caci, desi legea nu stipuleaza clar asta, “Referendumul pentru votul uninominal este obligatoriu pentru Parlament” spune Boc, amintind de principiul suprematiei vointei populare, ce sta la baza Constitutiei.
Si ce-ar avea romanii de facut pentru a repara situatia? Simplu! O spune tot Emil Boc. Poporul sa voteze ceea ce Basescu le propune - adica, alegeri ca la primarie.

O exemplificare nu tocmai fericita, s-ar putea zice, caci intr-un potential top al preferintelor, multi primari ar ocupa locuri codase, nicidecum de frunte.

Pana una alta, adica pana la referendum si alegeri, romanii insa, trebuie sa stie si cine este cel ce se opune exprimarii populare. De ghicit n-ar fi prea greu, dar pentru siguranta, Boc il si nominalizeaza - Tariceanu. In contra-argumentatie la afirmatia premierului, cum ca romanii nu prea s-ar descurca cu atatea buletine de vot, liderul PD aminteste de scrutinul localelor, in care tot poporul pune stampila pe trei buletine. Concluzia... “Daca premierul nu doreste referendum, inseamna ca incearca sa compromita vointa romanilor”. De altfel, Boc se dovedeste chiar grijuliu fata de banul public si aminteste ca se vor economisi 20 de milioane de euro, in caz ca referendumul este organizat tot pe 25 noiembrie. Dar asta nu e tot. Premierul mai este acuzat de democratul Emil Boc ca ar fi “umilit” romanii, prin faptul ca a aprobat tacit ca ministrii sai udemeristi sa intoneze imnul altei tari, la intrunirea pentru lansarea candidatilor UDMR pentru PE.

“Cum poate fi explicat altfel gestul de tacere al premierului Tariceanu, cand ministri din cabinetul pe care il conduce intoneaza imnul de stat al altei tari, la lansarea candidatilor Romaniei pentru alegerile pentru Parlamentul European?”

S-a intrebat retoric liderul PD, dupa care a oferit chiar el raspunsul: “Premierul este dispus sa indure orice, doar pentru a-si pastra scaunul, chiar daca aceasta vine din partea unor ministri ai cabinetului pe care il conduce si chiar daca pretul este umilirea romanilor”.

S-o aplica aceasta regula si in cazul democratilor, atunci cand tac malc la excesele declarative ale colegilor udemeristi din PPE?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.