espre ingreunarea pregatirilor si despre eforturile financiare pe care le-ar presupune organizarea referendumului au vorbit atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si ministrul Cristian David.
Amandoi au invocat faptul ca nu ar putea fi folosita aceeasi infrastructura si pentru europarlamentare si pentru referendum. In plus, premierul a reiterat ideea potrivit careia organizarea consultarii populare ar insemna intrarea in campanie electorala a sefului statului. "In ceea ce priveste referendumul, nu vad sensul acestuia decat daca presedintele Traian Basescu vrea cu orice pret sa intre in campanie electorala alaturi de PD", a declarat Tariceanu la postul public de televiziune. seful Executivului a tinut totodata sa sublinieze ca asumarea raspunderii pe proiectul privind votul uninominal ar fi cea mai sigura formula pentru adoptarea unui nou sistem electoral.

La randul sau, ministrul Cristian David a facut trimitere la proceduri si la sumele pe care le-ar implica organizarea referendumului. "Din punct de vedere logistic si financiar nu se va realiza nici o economie. Cele doua procese sunt organizate dupa legislatie, iar organizarea lor simultana nu face altceva decat sa dubleze efortul de pregatire si organizare. Daca pentru alegerile europarlamentare, spre exemplu, avem sapte circumscriptii in Bucuresti, sase de sector si una municipala, in cazul referendumului avem inca o circumscriptie la nivel municipal", a aratat seful MIRA. Potrivit lui David, trebuie sa fie confectionate stampile si buletine de vot distincte pentru europarlamentare si pentru referendum. Pentru alegerile pentru Parlamentul European a fost alocata suma de 880 miliarde lei vechi (circa 27 milioane euro), in vreme ce pentru organizarea referendumului se estimeaza a fi nevoie de 430 miliarde lei vechi (circa 13,5 milioane euro).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.