Fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox a declarat astazi, ca in UE exista precedentul organizarii unui referendum in acelasi timp cu euroalegerile si a dat in acest sens, exemplul tarii sale, Irlanda.

Prezent la o intalnire cu liderul PSD, Mircea Geoana, Cox a fost intrebat de jurnalisti despre referendumul ce a fost convocat de presedinte pentru introducerea votului uninominal, programat in aceasi zi cu euroalegerile. Cox a evitat sa comenteze situatia din Romania, dar a precizat ca in UE au existat momente cand s-au organizat si alte tipuri de scrutin odata cu euroalegerile, informeaza NewsIn.

"Pot totusi sa va spun ca la alegerile europene din Irlanda din 2004, am avut in aceeasi zi alegeri locale si un referendum pentru modificarea Constitutiei. Asta s-a intamplat la noi. Exista precedente si din cate stiu eu si in alte tari au fost puse intrebari politice odata cu aceste alegeri", a declarat presedintele Miscarii Europene, o organizatie internationala de lobby pentru constructia Europei.

Cox, care s-a aflat intr-o vizita in Romania, a fost presedinte al Parlamentului European intre 2002-2004. Fost jurnalist inainte de a deveni politician, Cox a fost membru al Partidului Liberal European.

Declaratiile demnitarului strain au fost facute in contextul in care, presedintele Basescu a semnat marti, decretul de convocare a referendumului pentru introducerea la urmatoarele alegeri parlamentare, a votului uninominal. Data este simultana cu euroscrutinul, motiv care a dat nastere multor controverse pe scena politica din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.