Biroul Electoral Central a decis ca buletinele de vot de la alegerile pentru Parlamentul European sa fie de dimensiunea unei coli A4, astfel incat sa incapa patru partide pe fiecare foaie de hartie.

Argumentele care au dus la schimbarea formei buletinelor de vot tin de partea tehnica a organizarii alegerilor. Pe de alta parte, inconvenientele de acest gen au adus PNL-ului un beneficiu gratuit. Partidul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu si-a facut loc pe prima fila a buletinelor de vot. Astfel, pe prima pagina vor fi PD, PRM, PNL si PSD, in ordinea stabilita prin tragere la sorti.

Dezbaterile au inceput inca de la o sedinta anterioara a Biroului Electoral Central. Atunci, membrii BEC au aflat ca tipografiile desemnate prin licitatie pentru a se ocupa de organizarea alegerilor pentru Parlamentul European nu au mijloacele tehnice necesare pentru a capsa intre ele foile pe care urmau sa fie imprimate siglele partidelor politice. Ar fi existat varianta ca ele sa fie lipite intre ele, insa aceleasi tipografii beneficiaza numai de aparate pentru lipit potrivite colilor de tip A4. Dupa dezbateri si analiza mostrelor de buletine de vot, membrii BEC au decis: buletinele vor fi mai mari, astfel incat sa se faca economie de hartie, sa poata fi tiparite la timp si... sa incapa PNL si PSD pe prima pagina a buletinului de vot!

Potrivit reprezentantului PSD in Birou, deputatul Anghel Stanciu, la mijloc a fost "o problema strict tehnica" si care a fost rezolvata astfel incat sa se evite amanarea alegerilor.

Nu au fost de aceeasi parere si reprezentantii PD si PNtCD in BEC, care au votat impotriva acestei decizii. De fapt, reprezentantul democratilor, Cristian Ene, a sustinut ca "acest format nu este decat un pretext" pentru ca liberalii sa ajunga pe prima pagina a buletinului de vot, in ciuda ordinii stabilite prin tragerea la sorti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.