Dupa un referendum impotriva lui Basescu si o motiune “cu adresa” la Tariceanu, demersuri esuate si jucate la cacialma, a fost tot mai greu de inteles ceva… din social-democratia promovata de liderul partidului, Mircea Geoana.

PSD-ul de altadata si-a pierdut “dintii” incercand sa muste dintr-o realitate construita de altii intr-un joc obsesiv al celui care e mai tare. Busola social-democratilor a sucombat in labirintul PNL, PD si mai nou in Cotroceniul lui Basescu. Caci, liderul PSD a incercat o asociere cu “El Presidente”, starnind reactii de revolta din partea celor care au vazut un real pericol intr-o astfel de afiliere, constienti de faptul ca Basescu azi te considera aliat, maine te linseaza fara menajamente.

De altfel, scena politica romaneasca se clatina si nimic nu pare sa mai prezinte garantii. Nici scaunul lui Geoana de presedinte de partid! Motiunea poate ca doar a amanat scadenta. Colacul de salvare intr-un astfel de moment, in care vocile contestatarilor s-au inmultit, a parut ca vine dinspre Cotroceni, insa pe drum, s-a cam dezumflat. In acest context de ceata politica, s-ar putea ca in perioada urmatoare o parte a PSD sa se repozitioneze si sa incerce sa-si recastige electoratul abandonat, cu un alt lider in frunte. Dar care va fi soarta liderului PSD? E o intrebare care pluteste de ceva timp in aerul rarefiat al politicii romanesti. Gura targului vorbeste ca solutia pentru cariera politica a lui Mircea Geoana ar fi un post important, undeva in afara tarii. Cert este ca s-a anuntat o sedinta extraordinara a Comitetului Executiv National, saptamana viitoare, la care vor participa atat conducerea centrala a partidului cat si sefii organizatiilor din teritoriu. Intalnirea a fost convocata in regim de urgenta, iar probabilistica unei clarificari este extrem de mare.

Pentru moment presedintele social-democrat, incearca sa faca opozitie doar prin declaratii referitoare la locatarii-sefi din cele doua Palate. Astfel, Geoana a anuntat ca formatiunea pe care o conduce nu va da curs invitatiei premierului Tariceanu la consultarile din Victoriei, chiar daca agenda discutiei s-a modificat prin includerea temei adoptarii votului uninominal. „Pentru votul uninominal locul nu este Guvernul, ci tot Parlamentul. Legea este in Parlament, nu este o lege la Guvern”, a spus acesta si a explicat ca daca primul ministru doreste sa vina in Parlament, atunci parlamentarii vor fi „gazde politicoase”, atat pentru discutia pe uninominal, cat si pentru cea pe buget. „In nici un caz nu vom participa la o consultare la Guvern”, a afirmat liderul social-democrat. El a reluat ideea potrivit careia „este complet nefiresc” ca discutiile asupra legii bugetului sa aiba loc in alta parte decat la Parlament. „Daca primul ministru doreste sa vina la Parlament sa se consulte cu partidele parlamentare, cu expertii nostri pe domeniile de buget, este binevenit, dar participarea la Guvern la o astfel de consultare este exclusa din punctul nostru de vedere”, a conchis Mircea Geoana.

Pe de alta parte, liderul PSD l-a luat in vizor si pe seful statului. El s-a declarat „absolut convins” ca presedintele Traian Basescu va organiza un referendum in perioada urmatoare, indiferent daca Parlamentul va adopta sau nu legea votului uninominal. „N-am nici un fel de indoiala. Vrea sa faca campanie pentru PD. Va iesi o lege din Parlament, inclusiv cu votul PD-ului - pentru ca fara pedisti nu avem majoritate - iar dupa aceea presedintele va spune, zambind, ca nu-i convine acea varianta de lege si ca prefera o alta varianta de lege”, a prezis presedintele PSD. El a completat spunand ca presedintele Basescu “vrea musai sa intre in campanie pentru PD”, iar cei care se fac ca nu inteleg acest lucru „isi fura singuri caciula”. „Ce vreau eu musai este sa am o lege in care sa pot sa aleg, ca cetatean roman, Parlamentarul pe care il doresc pentru alegerile viitoare. In rest e doar politica si fum in oglinzi”, a conchis fulminant Mircea Geoana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.