Democratii isi continua politica de conservare cu orice pret a procentelor din sondaje.

Foarte preocupati de rezultatele urmatoarelor confruntari electorale: alegeri pentru Parlamentul European, locale si parlamentare, liderii PD sunt mereu in expectativa, incercand sa speculeze eventualele greseli ale adversarilor politici. Prioritatea numarul unu o reprezinta la momentul actual alegerile europarlamentare, in urma carora democratii spera sa li se confirme scorul mare, cu care sunt creditati acum. Totusi miza mare n-o reprezinta europenele, care nu sunt decat o prima batalie, dintr-un razboi mai lung, ci alegerile generale, de care depinde in mare masura viitorul partidului la guvernare.

Pentru a-si atinge obiectivul principal, de a reveni la putere, pedistii sunt gata sa treaca peste orice, chiar si peste protocolul de colaborare cu singurul “partid prieten” PLD. Liberal-democratii au inceput deja sa stranga semnaturile necesare pentru initierea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II. Liderii PD, desi au lansat si ei atacuri virulente impotriva lui Tariceanu si a Guvernului, privind coruptia si incompetenta ministrilor, ca urmare a scandalului Remes, au fost ciudat de rezervati in sustinerea acestui demers. Liderul PD Emil Boc afirma ca o asemenea motiune nu este oportuna decat dupa europarlamentare, nefiind benefica o suprapunere intre o dezbatere europeana reala legata de rolul Romaniei in UE si teme interne. Democratii insa imbratiseaza fara rezerve varianta organizarii simultane a alegerilor pentru PE si a referendumului pentru votul uninominal, convocat de presedinte, care ar avea aceleasi consecinte, dar care ii favorizeaza direct prin posibilitatea data presedintelui de a se implica in campania electorala a PD.

In plus, democratii nu sunt dispusi sa-si imparta frateste segmentul de electorat cu PLD, preferand sa mearga in continuare pe o singura carte: Traian Basescu. Totusi, charisma acestuia nu poate tine loc la infinit lipsei de idei, programe si actiuni concrete. Vicepresedintele PD, Ioan Oltean a declarat ieri, pentru Cronica Romana, ca PD va semna motiunea pe care o initiaza PLD si chiar o va vota in cazul in care va fi depusa si dezbatuta in plenul celor doua Camere. “Ei vor fi initiatorii, noi nu vom fi co-initiatori, ci doar semnatari si sustinatori ai acesteia in dezbaterea din plen, daca evident, se va ajunge acolo. In rest, e treaba PLD sa se ocupe de celelalte actiuni”, a precizat Oltean. In opinia sa, sansele acestei motiuni sunt nule, deoarece nu exista suficienta sustinere pentru acest demers si vointa politica necesara debarcarii actualului guvern. Totusi, vicepresedintele PD a negat ca ar exista divergente de opinie pe marginea acestui subiect intre democrati si peledisti, singurul inconvenient fiind data depunerii motiunii.

“Suntem in faza de declansare a campaniei pentru Parlamentul European. Ori in aceasta faza, nu cred ca putem sa depunem o motiune pentru caderea unui guvern, cand el trebuie sa se ocupe de organizarea alegerilor. Fiecare partid politic, in special Partidul Democrat, e procupat de pregatirea cum se cuvine a alegerilor europarlamentare, pentru ca acesta este principalul nostru obiectiv”. Insa, el a apreciat ca motivul pentru care PLD vrea sa introduca o motiune, este unul serios. “Suntem in prezenta unui Guvern, care a pus coruptia pe masa si sunt destule motive care sa determine lansarea acestei motiuni de cenzura, dar acest lucru nu este astazi o prioritate”, a aratat el. Oltean s-a referit si la cazul Remes. Din punctul sau de vedere, acesta ar fi trebuit sa demisioneze inca de cand s-au facut publice acuzatiile care i se aduc, de catre organele abilitate, si nu atunci cand aceste dovezi au devenit deja indubitabile. “Cazul Remes se pare ca nu este un caz izolat si consecintele sunt grave, pentru ca imaginea Romaniei sufera enorm in plan extern. Avem un guvern in care ministrii sunt frati cu coruptia”, a mai spus liderul democrat. Oltean a respins acuzele premierului Tariceanu legate de implicarea unor institutii ale statului in lupta politica, subliniind ca acesta incearca sa gaseasca scuze pentru “functionarea jenanta a Guvernului. “Nicio scuza serioasa nu poate fi invocata in fata unui guvern slab, corupt, fara performanta si fara sustinere majoritara in Parlament”, a concluzionat Oltean.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.