Comisia de Cod electoral a trimis urgent legea privind votul uninominal in Senat, iar liberalii iau in calcul asumarea raspunderii Guvernului.
La nici 24 de ore dupa ce seful statului a anuntat ca va emite decretul pentru referendum daca legea privind uninominalul nu ajunge la Cotroceni pina pe 22 octombrie, lucrurile s-au precipitat. Prima a iesit la rampa vicepresedinta PNL Norica Nicolai: „Voi cere primului-ministru sa-si asume raspunderea pentru introducerea sistemului electoral de vot uninominal“. Si secretarul general al PNL, Dan Motreanu, vede asumarea („pina la sfirsitul anului“) drept o solutie in situatia in care vor exista semnale ca legea va trena. Este insa putin probabil ca premierul sa anunte asumarea raspunderii pina pe 22 octombrie, termenul-limita impus de Traian Basescu, din cauza procedurilor de ordin tehnic ce preced un astfel de act. Mai mult, la nivelul conducerii inca nu s-a luat o decizie definitiva in acest sens.

Imediat dupa declaratiile liberalilor, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas si-a manifestat impotrivirea fata de o astfel de adoptare a legii uninominalului si a afirmat ca „ne vom gindi si la posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura“. Bolcas se declara constient de faptul ca va fi foarte dificil sa stringa numarul de semnaturi necesare. Un eventual demers al PRM in acest sens pare insa sortit esecului. „Nu vom vota motiunea PRM deoarece sustinem introducerea votului uninominal. Acest lucru insa cu o singura conditie. Ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe proiectul Pro Democratia, cu aplicare imediata, nu din 2012 sau 2016“, ne-a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc. Nici social democratii nu agreeaza ideea unei motiuni pe aceasta tema.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.