Prezenta parlamentarilor a fost mai semnificativa decat de obicei la discursul sustinut astazi de presedintelui Parlamentului European, astfel ca nu a mai fost nevoie sa se apeleze la functionari pentru a da senzatia unei sali pline, cum s-a intamplat la discursul sefului Comisei Europene, comenteaza NewsIn.

Cei mai multi absenti s-au inregistrat in randurile PSD si i-au inclus pe liderul partidului, Mircea Geoana, dar si pe presedintele de onoare Ion Iliescu. In schimb, fostul premier Adrian Nastase l-a ascultat pe Poettering cu mare atentie. Singurul lider de partid prezent in sala a fost presedintele UDMR, Marko Bela.

Cel putin la inceputul discursului presedintelui PE, in sala domnea linistea. Cum Poettering a vorbit in germana, parlamentarii au fost nevoiti sa isi intrerupa activitatile obisnuite si sa stea atenti cu castile pe urechi. Cu toate acestea, vorbitul al telefon a ramas una dintre activitatile principale, mai ales in ultimele randuri ale salii. "Hai ca ma pozeaza astia cu telefonul", a incercat sa isi incheie una dintre convorbiri peledistul Dan Sabau. El a devenit tot mai nervos, pe masura ce a remarcat ca aparatele de fotogarfiat ale presei il vizau. "De la ce presa e fetita asta care ne tot fotografiaza", si-a intrebat el colegii. "Tot cu aparatele stau pe noi", a spus el, cu naduf, intre alte conversatii telefonice.

In schimb, in primele randuri, atmosfera a fost mult mai linistita, ceea ce i-a permis deputatului UDMR Becsek-Garda Dezső-Kalman sa si adoarma, cu capul intr-o parte, in timpul discursului lui Poettering. Parlamentarul s-a trezit, nedumerit, doar la final, atunci cand presedintele PE a rostit cateva cuvinte in romana. Oricum, dupa jumatate de ora de discurs, parlamentarii incepusera sa dea deja semne de nerabdare, foindu-se in scaune, pocnindu-si degetele sau scutrand tavanul.

Sfarsitul celor 45 de minute in care Poettering a vorbit despre reforme si UE a constituit o usurare pentru parlamentari. Unii s-au ridicat pentru a vorbi cu colegii lor sau au parasit sala inainte ca presedintele Camerei Deputatilor sa isi termine si el interventia cu ocazia evenimentului.

Altii - democratii si peledistii - au ramas pentru a-l ironiza pe Bogdan Olteanu. "Caltabos!", a strigat un peledist, in vreme ce democratii s-au manifestat mai zgomotos cand in discursul sau, liberalul a facut o referire la bunicii nostri care visau la democratie. "Tocmai el s-a gasit sa vorbeasca despre bunici", au comentat ei, referindu-se la bunica lui Bogdan Olteanu, activist comunist.