Democratii au iesit din nou la atac. Repetand refrenul fredonat de atatea ori de presedintele Basescu: “coruptia e pe masa Guvernului”, liderii PD au gasit un bun prilej bun de a cere din nou demisia Guvernului, pe care il acuza de coruptie si de incompetenta.

Pretextul, perfect: demisia fortata a lui Decebal Traian Remes de la Agricultura datorita probelor aparute in presa, legate de implicarea acestuia in afacerea cu miros de trafic de influenta si luare de mita, alaturi de Ioan Muresan.

Daca ar mai fi fost inca la putere, probabil ca scandalul Remes nu i-ar fi deranjat prea tare si l-ar fi privit toleranti, asa cum a facut-o si premierul Tariceanu pana sa apara dovezi clare. Vicepresedintele PD Cezar Preda a declarat ca nu e suficienta demisia lui Remes, care vine oricum tarziu, ci a cerut si demisia premierului Tariceanu, pe motiv ca acesta trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru lipsa de performanta a acestuia, care poate duce la activarea clauzei de salvgardare pe agricultura. La randul sau, Ioan Oltean ne-a declarat ca Guvernul Tariceanu nu mai are niciun fel de sustinere, deoarce, daca la investitura avea 302 voturi, la votul motiunii de cenzura a primit doar 159 de voturi, ceea ce, in opinia sa, nu inseamna un vot majoritar pentru un Guvern. “In mod obligatoriu, increderea Guvernului i-a fost retrasa, chiar daca motiunea nu a intrunit numarul de voturi necesare pentru ca Guvernul sa pice”, a afirmat Oltean. El a mai spus ca odata cu cazul Remes “suntem in prezenta unor dovezi clare a coruptiei de pe masa Guvernului”. “Nu mai e doar o coruptie invizibila, care exista in mintile unora si altora, ci este vorba de probe indubitabile, un fenomen nemaiintalnit in Romania, din 1990 incoace”, a adaugat el. In opinia sa, Remes ar fi trebuit sa demisioneze atunci cand Parchetul a inaintat Presedintelui Romaniei cererea de incepere a urmaririi penale, pentru ca acesta stia de existenta faptelor. Potrivit lui Oltean, conform Constitutiei Romaniei, exista doar trei institutii care pot cere urmarirea ministrilor: Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei.

Din punctul sau de vedere, comisia de la Cotroceni nu face decat sa-i furnizeze cat mai multe date suplimentare presedintelui. “Nu existenta comisiei ii da dreptul trimiterii in judecata a unor ministri”, a explicat Oltean. El a acuzat PNL ca a desfiintat o comisie legal infiintata, in mod total neconstitutional, dar a subliniat ca liberalii nu si-au atins scopul dea-l impiedica pe presedinte sa-si foloseasca atributele constitutionale. De asemenea, Oltean a catalogat declaratiile lui Tudor Chiuariu, potrivit carora prin ordonanta i s-au luat presedintelui jucariile constitutionale, drept extrem de “caraghioase si inadmisibile, datorita faptului ca demonstreaza ca nu cunoaste legea fundamentala a Romaniei”. Totodata, liderul democrat a respins ferm acuzatiile aduse de liberali, potrivit carora DNA ar raspunde comenzilor politice ale presedintelui Basescu. Oltean si-a exprimat convingerea ca “liberalii au o mare problema, pe care n-au cum sa si-o rezolve, si atunci arunca in carca PD si a presedintelui orice actiune care le scoate in evidenta coruptia si incapacitatea de a guverna”. Cu privire la declaratia lui Tariceanu, referitoare la organizarea simultana a alegerior locale si parlamentare, Oltean si-a exprimat neincrederea fata de dorinta reala a premierului de a organiza alegeri anticipate, in contextul in care liberalii au refuzat in nenumarate randuri aceasta varianta.

“Este o afirmatie hazardata, care i-a scapat intr-un context nefavorabil pentru el. Tariceanu le-ar prelungi cat de mult ca sa nu plece de la guvernare si nu va fi niciodata de acord cu alegerile anticipate”, a explicat liderul democrat. In privinta bugetului, sub pretextul ca “este foarte greu sa votezi actiuni ale unui Guvern nelegitim”, Oltean a spus ca PD “se va comporta ca un veritabil partid de opozitie”. Democratul a mai anuntat ca formatiunea pe care o reprezinta va analiza acest proiect si ii va aduce amendamente, dar ca in final aproape sigur va vota impotriva lui. Totusi, el a tinut sa precizeze ca nu e niciun pericol de aplicare a legilor care realizeaza majorarea pensiilor, chiar in cazul in care bugetul pentru 2008 va fi respins si se va merge tot pe cel actual.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.