Ultimul sondaj aparut in media, prezentat a fi cu caracter intern, releva ca 10 % dintre cei intervievati asociaza spontan PSD cu imaginea unui partid corupt...

Este rezultatul campaniei denigratoare, careia noi nu am stiut sa-i facem fata, inceputa pe timpul guvernarii noastre si accentuata in ultima perioada. Dar, va fi usor-usor demontata in perioada urmatoare! PSD nu poate fi considerat, la nesfarsit, un partid de corupti, atata timp cat nicio dovada nu a fost prezentata. Adrian Nastase a fost prezentat ca marele corupt si s-a ajuns la acuzatii ridicole... de nu stiu ce termopane... la un apartament. Daca nu am stiut sa facem fata unei asemenea campanii, nu inseamna ca trebuie sa permitem ca electoratul roman sa fie mintit in continuare si sa ne considere un partid de oameni corupti. De altfel, in ciuda acestei campaniii, PSD a castigat alegerile si oamenii au stiut sa discearna corect in fata urnei. Trecerea timpului ne este favorabila!

Pe de alta parte, PSD este asociat cu imaginea liderului Ion Iliescu, pe cand actualul presedinte de partid se situeaza abia pe un loc sase in preferinte...

Este un lucru absolut firesc. Ion Iliescu este perceput ca si fondatoral partidului si ca o emblema a PSD. Daca se vorbeste de masuri sociale, Ion Iliescu este imediat creditat ca fiind autorul sau sustinatorul unor asemenea masuri, ceea ce pentru altii din partid este mai dificil. Ion Iliescu este intrat in constiinta publicului ca om care nu a facut afaceri, nu s-a amestecat intr-un proces de imbogatire. Marea masa de cetateni care voteaza cu stanga politica cred ca Iliescu este exponentul acestui curent. Si cred ca acest fapt era valabil si pe vremea FSN, FDSN sau al PDSR si atata vreme cat va activa in politica, Ion Iliescu va reprezenta Stanga romaneasca, indiferent de nume sau emblema.

Referitor la disensiunile din PSD care s-au accentuat in ultima vreme. Care credeti ca este cauza exacerbarii conflictelor din ultima vreme?

S-a decis la Brasov un moratoriu, un soi de intelegere prin care trebuie sa amanam orice fel de discutii referitoare la viata interna de parttid pana dupa alegerile europarlamentare. E foarte usor de facut speculatii, in care s-ar face declaratii pe aceasta tema, ca fiind de natura a perturba campania electorala a PSD. De aceea nu as vrea sa fac niciun comentariu pe aceasta tema, decat dupa 25 noiembrie.

Totusi, puteti preciza daca a fost stabilita initial o strategie coerenta a conducerii centrale, inaintea demararii demersului motiunii si daca a existat si o varianta in caz de esec?

Am si afirmat ca suntem pregatiti pentru orice varianta, pentru ca noi pornim de la premiza ca acest Executiv guverneaza prost si nu mai poate ramane in functie. Nu mai putem accepta politici de dreapta, nu mai pot fi tolerate masurile cu caracter liberal sau ultraliberal in dauna celor sociale. De aceea am initiat aceasta motiune de cenzura, lucru firesc pentru un partid de Opozitie. In ceea ce priveste consecintele eventuale ale aprobarii, ele pornesc de la premiza ca cel care ia fraiele si preia puterea este presedintele Basescu, el fiind, din punctul nostru de vedere, un om imprevizibil in politica. E greu sa-l convingi pe presedinte ca de fapt Constitutia spune altceva, ca desemnarea unui prim-ministru este atributul sau doar prin respectarea vointei majoritatii parlamentare si nu prin decizia sa absoluta sau prin decizii impuse arbitrar. In cazul in care motiunea de cenzura ar fi fost aprobata, el putea sa dispuna in mod absolut si discretionar de consecintele demersului.

Deci, nu a existat niciun protocol scris sau verbal intre PSD si PD?

Cand eram in discutii cu principalele partide parlamentare, respectiv cu PD si PNL, am pornit de la premiza ca acestea doua se afla pe pozitii de adversitate, fiind preocupati totodata si de o posibila viitoare guvernare, care sa raspunda la cel putin doua cerinte - sa aiba o reprezentare parlamentara mai solida decat 20% pe care le are actualul Executiv si pe de alta parte, sa aiba un program de guvernare in care masurile sociale sa se regaseasca integral. Ori, din acest punct de vedere, o solutie nu a putut fi gasita nici cu PNL, nici cu PD. Solutii de moment, gen intrarea unor ministri PSD intr-un Guvern de coalitie nu ofereau certitudinea ca si programul de guvernare va corespunde programelor sociale pe care noi le-am avansat. De aceea, aceste negocieri nu s-au putut finaliza. De aici poate retinerea unora dintre colegii nostri.

Aceasta retinere sa fie cauza esecului motiunii?

Nu neaparat, aceasta motiune a avut cel mai bun scor din istoria motiunilor de cenzura post-decembriste. Nu stiu cata incredere putem sa avem in PD care a votat motiunea cu orice pret, fiind mai mult preocupati de caderea Guvernului, decat de solutiile pe care noi le preconizam. Un astfel de demers nu este de natura sa te linisteasca, cata vreme cineva iti devine aliat numai pentru ca il uraste pe adversar. Nu poate sa duca la ceva constructiv. De aceea, sprijinul declarat al PD si PLD pentru motiune au fost privite de noi cu circumspectie si nici acum nu avem certitudinea ca toti parlamentarii PD au votat pentru motiune. PLD are mari probleme in caz de anticipate cu pragul electoral. E greu de presupus ca s-ar fi inhamat cu entuziasm la un asemenea demers, fara sa-si faca propriile calcule. In ceea ce priveste PD, este greu de presupus ca sinceritatea lor este totala, atata vreme cat erau dispusi sa voteze orice motiune impotriva Guvernului Tariceanu, chiar si una care a criticat sever guvernarea PD.

Dupa incheierea Moratoriului care va retine in declaratii, cum vedeti iesirea din criza in care este PSD?

N-as putea spune ca PSD este in criza. PSD, in general, din cauza dimensiunilor si inertiei specifice, e greu sa fie cuprins de convulsii foarte violente. PSD nu este un partid dinamic, nu e un partid vioi, in care se schimba situatiile radical, de la o zi la alta. PSD are nevoie de niste clarificari interne si dupa examenele politice care urmeaza, va fi nevoie de ceva timp pentru decantarea apelor. Nimeni nu poate sa intre intr-o competitie electorala punandu-si pe tapet propriile probleme. Era firesc ca PSD sa lase problemele interne la o parte si sa se preocupe doar de competitia electorala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.