Freedom House a cerut PNA, pentru realizarea auditului comandat de Ministerul Justitiei, mai multe date privind dosare aflate in lucru sau trimise deja instantei, insa orice informatii in plus fata de cele prezentate in rechizitorii si detalii privind dosarele aflate in curs de instrumentare au caracter secret. In afara de intrebarile, considerate "tendentioase" in tabara PNA, FH a solicitat date concrete privind activitatea curenta a procurorilor, numarul si tipul cauzelor instrumentate. Potrivit chestionarului cu 11 intrebari, trimis Parchetului National Anticoruptie de catre expertii Freedom House, procurorii au fost solicitati sa dea date care, in mod normal, conform legislatiei romane, sunt secrete, urmarirea penala nefiind o faza publica a procesului penal.

Astfel, PNA este intrebat daca fostul ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, a fost sau nu cercetat in cazul fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache. O alta intrebare a FH pentru PNA a vizat, punctual, dosarul lui Ioan Avram Muresan, fost ministru al agriculturii in Guvernul CDR, trimis in judecata pentru coruptie. De asemenea, FH a mai solicitat PNA sa precizeze cum au fost incadrati cei trei fosti ministri ai transporturilor cercetati actualmente in Dosarul "Flota". "Exista probe ca au tras vreun folos personal?", ii intreaba expertii FH pe procurorii anticoruptie. Ca si in cazul lui Ioan Avram Muresan, FH a cerut procurorilor date care se pot regasi in rechizitoriu. In plus, daca "exista probe sau dovezi" in vreunul dintre cazurile care in prezent se judeca - asa cum intreaba FH - a le considera dovezi si a se pronunta asupra lor este atributul exclusiv al instantei, sustin magistratii cu experienta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.