Cand aud cuvantul PSD, primul lucru care le vine in minte romanilor este "corupti, hoti", au aflat pesedistii din ultimul sondaj comandat la cererea partidului de Institutul International Republican si realizat de CURS in perioada 28 august – 6 septembrie 2007. Al doilea este Ion Iliescu, Mircea Geoana ocupand abia locul sase.
Potrivit sondajului, prezentat sambata la Comitetul Executiv National de la Brasov si intrat in posesia Jurnalului National, 10% dintre intervievati au spus "corupti, hoti" atunci cand au fost intrebati care este primul lucru care le vine in minte cand aud PSD, iar 8% au zis "Ion Iliescu". in continuare, "se gandeste la saraci" au indicat 3%, "securisti, comunisti" - 3% si "cu doua fete, populisti" - 3%. Abia pe locul al saselea apare Mircea Geoana, cu 2%, acesta aflandu-se la egalitate cu fostul premier, Adrian Nastase. Totodata, 2% au acreditat solutia "a pierdut increderea", "oameni capabili" - 2%, "a facut ceva bun pentru tara" - 1%, "a initiat marirea pensiilor" - 1% si "partid mare de stanga" - 1%. 8% au spus altceva, iar 54% nu au raspuns sau nu au stiut. in schimb, cand aud de PD, romanii se gandesc inainte de toate la Traian Basescu (11%), apoi la "activitate buna" (6%) si la "corupti, hoti" (3%), numele lui Emil Boc fiind pronuntat doar de 1% dintre intervievati. Cand vine vorba de PNL, primul lucru care le vine in minte romanilor este Calin Popescu Tariceanu - 7%, urmat de "capitalism, liberalism" - 5%, "dezinteres pentru problemele cetatenilor" - 4%, "boieri, istorie, bogatasi" - 4% si "corupti, hoti" - 4%. in ceea ce priveste UDMR, "maghiari, partid etnic" este primul lucru amintit, PRM - Corneliu Vadim Tudor, PC - "(a propus) masuri sociale bune", PNtCD - "aproape a disparut", PNG - Gigi Becali, PLD - Theodor Stolojan si PIN - Cosmin Gusa. Surse parlamentare sustin ca partea aceasta de sondaj care vizeaza PSD (sondajul a fost realizat inainte de respingerea motiunii de cenzura in Parlament si de declansarea conflictului dintre Mircea Geoana si Ion Iliescu) nu i-ar fi picat bine lui Geoana. Potrivit surselor citate, in sedinta de la Brasov liderul PSD nu le-a spus colegilor ca Iliescu este cel de-al doilea lucru cu care se identifica partidul in optiunile electoratului.

Favoritii


In topul favorabilitatii pentru principalii lideri politici, mai releva sondajul, pe primul loc se situeaza Traian Basescu, cu un punctaj de 2,2, in scadere fata de iunie, cand avea 2,6, fiind urmat de Theodor Stolojan (1,1), Mircea Geoana (1,4), Ion Iliescu (1,5) si Calin Popescu Tariceanu (1,6). Sondajul testeaza, separat, si increderea in unii politiceni din PSD - Victor Ponta, Cristian Diaconescu (despre cei doi s-a spus ca sunt posibili aspiranti la sefia partidului, in locul lui Geoana) si Titus Corlatean. Dintre acestia, de cea mai mare incredere se bucura Ponta cu 26%, apoi Diaconescu - 18% si Corlatean - 12%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.