Votul de neincredere care a avut loc in urma cu doua zile, in Parlamentul Romaniei la adresa guvernului a starnit interesul marilor agentii de presa, iar materialele difuzate de acestea au fost preluate de publicatii de pe toate continentele, comenteaza NewsIn.

Guvernul minoritar al Romaniei a supravietuit miercuri unui vot de neincredere in Parlament, prelungindu-se impasul politic care nu a facut decat sa blocheze reforma in aceasta tara devenita recent membra a Uniunii Europene, a informat marti Reuters, care a tratat aceasta stire in regim de urgenta, printr-o succesiune de materiale.

Motiunea, propusa de partidul de opozitie PSD, a fost respinsa pentru ca 220 de deputati au votat in favoarea ei, in timp ce erau necesare 232 de voturi pentru, explica Reuters.Votul a fost secret si analistii spun ca unii deputati PSD s-ar putea sa nu se fi supus conducerii partidului si sa fi votat in favoarea guvernului.

Materialele agentiei Reuters au fost preluate de foarte multe publicatii din Australia (Sydney Morning Herald, The Age, The Brisbane Times, The West Australian), dar si de site-ul postului de televiziune TVNZ, din Noua Zeelanda.

Cotidianele International Herald Tribune,USA Today, darsi The Times of India publica o relatare a agentiei Associdated Press referitoare la "supravietuirea" guvernului roman in urma votului asupra motiunii de cenzura.

Agentia noteaza ca, dupa vot, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut politicenilor sa inceteze disputele si sa se concentreze asupra viitorului Romaniei.

Agentia consemneaza, de asemenea, o declaratie a ministrului apararii, Teodor Melescanu, care a spus ca parlamentarii au votat potrivit convingerilor lor si nu potrivit instructiunilor date de partide.

Mircea Geoana, liderul partidului de opozitie care a initiat motiunea, a spus ca va fi si mai aspru cu guvernul si si-a exprimat nemultumirea fata de lipsa de solidaritate a parlamentarilor din opozitie. "Vorbim de lasitatea" unor parlamentari din cateva partide care "se tem de alegeri anticipate", a declarat Geoana, citat de AP, care noteaza ca in ultimele luni PSD sprijinise tacit guvernul, afirmand ca tara are nevoie de stabilitate dupa aderarea la UE. Geoana a spus la dezbaterea motiunii ca in pofida fondurilor primite de la UE, guvernul nu a reusit sa imbunatateasca drumurile, spitalele si scolile.

Tariceanu a replicat ca salariile au crescut cu mai mult de 60% in ultimii trei ani, iar pensiile au crescut cu aproape 40%. Rata somajului este la cel mai scazut nivel din 1992, iar guvernul s-a concentrat asupra ameliorarii infrastructurii, a mai spus Tariceanu.

BBC relateaza, la randul sau, despre "supravietuirea guvernului roman", notand ca in pofida faptului ca are majoritate in Parlament, opozitia nu a reusit sa obtina inca 12 voturi pentru a le intruni pe cele 232 necesare pentru adoptarea motiunii. Unii parlamentari social-democrati ar fi optat pentru guvern in timpul votului secret, sfidandu-si propriul partid, consemneaza BBC, precizand ca guvernul minoritar al lui Tariceanu controleaza numai 20% din cele 469 de locuri in Parlament.

Agentia United Press International remarca, de asemenea, ca 12 voturi au permis supravietuirea guvernului roman. Agentia noteaza, de asemenea, ca a fost pentru a treia oara cand Parlamentul a votat o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, format in 2004. De la aderarea la UE, in ianuarie, Romania a trecut printr-o serie de crize politice, multe dintre ele generate de rivalitatea dintre Tariceanu si Basescu, precizeaza UPI.

Portalul de stiri elvetian Romandie.com preia relatarea agentiei France-Presse, care a notat ca in discursul sau ce a precedat votul, Tariceanu a aparat activitatea Guvernului pe care il conduce, "al carui obiectiv a fost crearea unei Romanii prospere". Cerand deputatilor sa voteze impotriva motiunii, premierul a apreciat ca prelungirea disputelor politice risca sa afecteze imaginea tarii in Uniunea Europeana. Seful guvernului, care a parasit sala inainte de inceperea votului, a promis de asemenea in caz de respingere a motiunii va initia negocieri cu toate partidele parlamentare pentru un proiect de buget pe 2008 si o majorare a pensiilor, a scris AFP.

Agentia bulgara FOCUS News a anuntat ca Parlmentul romana a respins motiunea de cenzura. si da detalii despre numarul voturilor. "Guvernul ramane la putere, pentru ca motiunea a primit 220 voturi, dar erau necesare 232", subliniaza Focus.

Balkan Investigative Reporting Network anunta ca "guvernul roman a evitat criza politica". "PSD, sustinut de alte doua partide de opozitie, a acuzat guvernul de ineficienta si a avertizat ca pensionarii, fermierii, profesorii si cadrele medicale se confrunta acum cu probleme din cauza politicilor guvernului", spune Balkan Investigative Reporting Network, precizand ca guvernul "care se bazeaza doar pe doua partide, liberalii si uniunea maghiarilor" a respins afirmatiile opozitiei.

"Administratia premierului Calin Popescu Tariceanu se confrunta acum cu dificultati serioase, pentru ca are nevoie de sustinerea opozitiei pentru a adopta legi esentiale, inclusiv bugetul pe anul viitor", noteaza Balkan Investigative Reporting Network, care prezinta pe scurt conflictele de pe scena politica din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.