Biroul Electoral Central a respins ieri cererea Aliantei D.A. referitoare la oferirea de date pentru numaratoarea paralela, ne-a declarat Ioan Onisei, reprezentant al Aliantei D.A. in BEC. "Noi am fi dorit ca oamenii nostri sa fie prezenti la nivel judetean cand statisticienii scaneaza procesele-verbale oficiale, asa-numitele exemplare 1, si procesele-verbale modificate, pentru a avea si noi copii, sa facem o numaratoare in oglinda.

A fost respinsa cererea pe motiv ca nu e reglementat in lege, ca nu este spatiu", spune Onisei. El sustine ca Alianta va face oricum o numaratoare paralela pe baza proceselor-verbale trimise de reprezentantii sai din sectiile de votare. Insa accesul la procesele-verbale oficiale folosite de statisticieni ar fi permis o numaratoare mai elocventa.

De asemenea, era important accesul la procesele-verbale modificate, pentru ca, potrivit legii, exista aceasta posibilitate. Aliatii au primit totusi promisiunea ca vor primi de la sectiile judetene de statistica CD-uri cu datele privind alegerile.
Pe de alta parte, BEC a hotarat, potrivit lui Onisei, sa permita accesul partidelor politice la listele suplimentare. Potrivit unui comunicat al BEC, s-a decis "sa se scaneze varianta initiala, in care procesele-verbale au fost prezentate de presedintele biroului sectiei de votare, si cea de-a doua varianta pe care au fost efectuate corecturi". BEC a mai decis ca arhiva optica a imaginilor scanate de pe procesele-verbale din toate cele 17.564 de sectii de votare sa fie pusa la dispozitia partidelor politice si opiniei publice sub forma unei publicatii electronice in cel mult... 10 zile de la incheierea procesului electoral.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.