Rand pe rand, toti liderii PD au exclus categoric varianta oricarei colaborari sau negocieri cu PSD. Exista inca in statutul PD acea clauza ilogica pentru un regim ce se vrea democratic, care interzice orice alianta cu social-democratii.

Si totusi, obsesia revenirii la Putere invinge, se pare, toate obstacolele legate de consecventa actiunii politice si de perceptie a electoratului. Liderii PD s-au razgandit, brusc, si iau in calcul varianta apropierii de PSD.Ipocrizia acestora merge pana acolo incat democratii sunt hotarati sa voteze motiunea indiferent de continut, de criticile aduse propriilor ministri. Desi au fost pana nu demult la guvernare, acum, peste noapte, realizeaza ca programul de guvernare si angajamentele n-au fost respectate... bineinteles din vina liberalilor si in special a premierului, inconjurat de grupurile de interese. “Noi traim in niste realitati politice care ne influenteaza actiunile. Se pot schimba multe in relatia partidelor politice - de la imblanzirea discursului politic si pana la o apropiere in vederea guvernarii. Nu este imposibil ca, intr-un anumit context politic, intr-o anumita realitate, democratii sa ajunga sa guverneze cu PSD”, a declarat vicepresedintele PD Radu Berceanu.

Vicepresedintele PD, Radu Berceanu a declarat ieri, pentru A.M.Press, ca o apropiere intre democrati si social-democrati, in vederea unei guvernari comune, nu este neaparat imposibila. “O sa vedem cum va evolua relatia dintre PD si PSD, dupa votarea motiunii de cenzura si dupa ce Guvernul Tariceanu II va pica, daca va fi cazul unei astfel de situatii. Noi traim in niste realitati politice care ne influenteaza actiunile. Se pot schimba multe in relatia partidelor politice - de la imblanzirea discursului politic si pana la o apropiere in vederea guvernarii. Nu este imposibil ca, intr-un anumit context politic, intr-o anumita realitate, democratii sa ajunga sa guverneze cu PSD. Eu nu pot sa declar mai multe, fiindca trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla cu motiunea”, a spus Berceanu. Intrebat cum comenteaza informatiile aparute in presa centrala cu privire la negocieri PD-PSD, in vederea desemnarii primului ministru de catre democrati, vicepresedintele PD a raspuns ca presedintele Traian Basescu este cel care are atributia de a numi seful Executivului. “Am vazut si eu ca a aparut in presa ca am fi negociat cu PSD ca noi sa numim primul ministru si sa detinem ministerul Economiei, al Justitiei si cel al Internelor. Oricat de placuta ar fi aceasta situatie pentru noi, seful statului este cel care are dreptul de a desemna o persoana pentru a construi noul guvern. Cred ca prima varianta de guvern va fi una bazata pe scheletul Aliantei Dreptate si Adevar, chit ca liberalii declara acum ca mai repede merg in opozitie decat sa intre
intr-o alta formula de guvernare, daca motiunea va trece. Democratii merg pana la capat si sunt hotarati sa voteze motiunea indiferent de continut, de criticile aduse propriilor ministri. Desi au fost pana nu demult la guvernare, acum brusc realizeaza ca programul de guvernare si angajamentele n-au fost respectate... bineinteles din vina liberalilor si in special a premierului, inconjurat de interese. “Noi vom vota aceasta motiune si adoptarea ei depinde de modul cum voteaza cei care au initiat-o”, a declarat ieri, pentru Cronica Romana, vicepresedintele PD, Cezar Preda.

“Aceasta este o marota. Aceasta motiune citita cap-coada nu sanctioneaza nimic. Ea este de fapt o constructie care nici nu puncteaza foarte bine, nici nu critica foarte mult. Noi am luat punctele care fac referire la prestatia ministrilor nostri. Consideram ca nu poti influenta continutul motiunii in sensul derapajului Guvernului, din perspectiva programului de guvernare si a angajamentelor, care ramane. Asa ca, per ansamblu, o votam fara nicio problema”, a explicat liderul PD. In privinta declaratiilor presedintelui Basescu, care propunea recent o formula de guvern PD-PLD-PNL daca motiunea este adoptata, Preda a subliniat ca “ceea ce va face presedintele vom vedea. Este dreptul Domniei sale sa construiasca un Guvern care sa treaca de votul Parlamentului”. In opinia sa, este logic ca acesta sa fie construit pe centru-dreapta. “N-am avut nimic cu partenerii nostri liberali”. “Ei ne-au dat afara de la guvernare datorita grupurilor de afaceri din jurul premierului Tariceanu, asa ca fara acesti oameni, care n-au alt interes decat propriile buzunare, nu vad de ce n-am putea face un guvern de centru-dreapta. Partidul National-Liberal nu e numai Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban; el inseamna mult mai mult”, a explicat Preda. Refacerea Aliantei DA este posibila, din punctul sau de vedere, numai “daca PNL reuseste sa se elibereze de acest grup de interese”. Referitor la propunerea alternativa a unui Guvern de uniune nationala, Preda a aratat ca este dreptul presedintelui sa faca acest lucru. “In conditiile in care liberalii refuza, este dreptul presedintelui sa numeasca o persoana capabila sa capaciteze o majoritate care sa treaca cu acest Guvern in Parlament”, a concluzionat democratul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.