Intalnirea lui Iliescu cu pensionarii de la Teatrul de Opereta "Ion Dacian" a fost rezultatul unei regii ieftine. Multi dintre pensionarii prezenti ne-au marturisit ca au fost sunati in timpul zilei de miercuri pentru a veni sa faca o figuratie mai speciala. Ei au primit bonuri de prezenta la intrarea in sala, pentru care au fost rasplatiti apoi cu 150.000 de lei. O suma importanta pentru cei cu pensii mici. Atunci cand jurnalistii au inceput sa puna intrebari despre aceste bonuri, organizatorii au sistat distribuirea lor de teama sa nu fie fotografiati si i-au scris in schimb pe cei prezenti pe liste.

Figurantii au devenit protestatari

Figurantii erau totusi pensionari si, in momentul in care l-au auzit pe Iliescu laudandu-se ca stie ce inseamna sa traiesti cu o pensie de 3-4 milioane de lei pe luna, i-au amintit sefului statului cu huiduielile de rigoare ca majoritatea dintre ei au pensii mult mai mici. Dandu-si seama ca a gafat, Iliescu a rectificat repede si a spus ca stie si de pensiile sub doua milioane de lei. Prea tarziu insa.

Iliescu a vorbit la pahar

Aceeasi gafa a facut-o si ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu. El a numit printre realizarile guvernarii PSD ridicarea pensiei medii din Romania la 2.700.000 de lei. Pensionarii din sala l-au dezaprobat atat de zgomotos incat ministrul nu si-a mai putut continua glorificarea. A fost nevoie de interventia lui Iliescu pentru a face liniste in sala. Iliescu a procedat ca in Caragiale, batand cu pixul in paharul din fata sa si cerand liniste. Apoi a luat paharul gol in loc de microfon si s-a adresat astfel oamenilor spre distractia celor de fata. Cand si-a dat seama de gafa, a pus repede paharul la loc. Unul dintre pensionari, venit in scopul de a-i ridica mingea la fileu presedintelui, a crezut ca-i face o favoare amintindu-i acestuia vremea cand era prim-secretar comu-nist la Iasi. In timp ce asculta "lau-dele" omului, Iliescu schimba fete-fete. Probabil ca nu se astepta sa i se aminteasca vremurile cand era demnitar comunist.

Mertanul lui Vanghelie

Pensionarii si-au deplans necazurile nesfarsite in fata lui Iliescu si a camarilei sale. Cel care le rezolva pe toate a fost inimitabilul Marian Vanghelie, primarul care este al sectorului 5. El ii chema pe toti nemultumitii la primarie "maine la noua si jumatate". Contrastul dintre promisiunile primarului si bogatia sa a iesit in evidenta la iesirea din sala cand unul dintre cei care cautau prin plasa sa vada ce le-a dat PSD-ul a exclamat cu glas tare: "Uite, asta-i Mertanul lui Vanghelie!".

Greu cu limba romana

Mai rau a fost cand Vanghelie si-a riscat viata si a inceput sa vorbeasca. Eforturile sale au fost rasplatite insa cu doua perle pe masura. Primarul a declarat ca "in urma discutiilor avute, am rezultat ca...", o constructie cel putin nastrusnica pentru limba romana. Dar folosirea cuvantului "atipic" pe care nu stim de unde l-a invatat i-a pus mari probleme lui Vanghelie. Incercand sa arate cat de sarac e sectorul sau si ca aici problema locuintelor e la tot pasul, el a spus ca aceasta chestiune e "atipica" pentru sectorul 5. Adica in sensul contrar cuvantului.

Rasplatiti in mare taina

Rasplata efortului pensionarilor nu s-a lasat asteptata. Ei au fost adunati la sfarsitul sedintei si, in cea mai mare taina, au fost rasplatiti pentru efort cu 150.000 de lei. Organizatorii au asteptat ca presa sa plece si ne-au pandit cu mare atentie miscarile nu care cumva sa descoperim ce faceau ei. Dar pensionarii care se adunau grabiti in sala (pentru ca unii apucasera sa iasa) sub indemnuri de tipul "hai repede in sala, vreti sa va pierdeti banii?" nu lasau loc de indoiala cu privire la desfasurarea reala a evenimentelor. La iesire, ei au primit si pungi de la PSD cu doua caiete, un fular albastru, o cutie de ciocolata si un calendar. Ca sa-si numere zilele pana la urmatoarea pensie...

Iliescu este in favoarea mitei electorale

Presedintele Iliescu incurajeaza mita electorala aparand vehement metehnele pesedistilor care au impartit bani in dreapta si in stanga incalcand legea electorala. "Asta nu e chestie electorala. Probabil ca oamenii de acolo de la sector, cunoscandu-i, este un gest in sprijinul oamenilor mai necajiti. Pensionarii sunt categoria sociala cu cele mai slabe venituri. N-am cunoscut treaba aceasta, dar nu pot decat sa apreciez asa ceva. Este un gest de generozitate", i-a aparat seful statului pe pesedisti. El a negat ieri ca oamenii au fost chemati la un miting electoral pentru ca mai apoi sa admita ca nu era vorba numai de o "tenta electorala". "Era si o intalnire, ati vazut, de lucru, in care am cautat sa-i ascultam pe oameni, sa vedem ce probleme au, ce necazuri au si ce concluzii se pot desprinde, ce se poate face in sprijinul lor.

Asta a fost tenta esentiala a intalnirii. Precum ati vazut, eu nu merg sa tin lozinci electorale si nu prea fac asa ceva. Eu ma intalnesc mai ales pe probleme de fond ale vietii unor colectivitati - unitati industriale, categorii de oameni, profesori, pensionari. Asta ma intereseaza", a spus seful statului, facand abstractie de faptul ca in raidurile sale este insotit de alai pesedist. Intrebat cum comenteaza faptul ca pensionarii au mai primit, in afara de bani, bomboane si cafea, Iliescu s-a facut ca nu pricepe replicand iritat: "Asta e alta treaba. Asta este, ma rog... insemne electorale. Si ce va deranjeaza dom'le, nu pricep? Asta e mita electorala? Omul voteaza ce simte el si ce vrea el. Nu este un argument".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.