Curtea de Apel Bucuresti va lua in discutie astazi contestatia formulata de procurori impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de a nu prelungi mandatele de arestare emise pe numele omului de afaceri Corneliu Iacobov si al fostului director al Rafo Onesti, Toader Gaurean. Instanta Tribunalului Bucuresti a respins, vineri, cererea de prelungire a mandatului pe numele lui Iacobov, considerand ca probele administrate pana in prezent sunt insuficiente si ca cercetarea in libertate a omului de afaceri nu prezinta pericol public. Aceleasi considerente prevazute in motivare au stat si la baza respingerii prelungirii mandatului de arestare preventiva si in cazul fostului director general al Rafo Onesti, Toader Gaurean. In privinta lui Iacobov, instanta si-a mai motivat decizia prin faptul ca acesta nu are calitatea de functionar al societatii Rafo, ceea ce ridica problema daca poate sau nu poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare. In aceeasi motivare, instanta a apreciat ca prelungirea duratei arestarii preventive nu se justifica, deoarece cei doi nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica.

Acestia ar prezenta pericol pentru ordinea publica doar daca magistratul ar fi convins ca, in stare de libertate, ar putea comite noi fapte penale, ar fugi, se vor sustrage de la urmarirea penala sau de la judecata sau vor incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului. In motivarea de vineri, instanta a apreciat ca Gaurean si Iacobov sunt cercetati pentru infractiuni economice, nu au antecedente penale si nimic din datele care caracterizeaza persoana acestora nu justifica faptul ca ei ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica. Concret, instanta a apreciat ca nu pot fi retinute nici solicitarile procurorului de a fi avute in vedere noi elemente care sa justifice prelungirea arestarii.

In aceste conditii, instanta a respins aceasta cerere de prelungire a duratei arestarii preventive, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Bucuresti, unde, in cel mai scurt timp, se va judeca recursul Parchetului fata de decizia Tribunalului Bucuresti. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, in noaptea de 3 spre 4 martie, arestarea lui Corneliu Iacobov si a lui Toader Gaurean pentru 25 de zile, hotararea fiind luata dupa ce acestia fusesera audiati toata ziua la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Corneliu Iacobov si Toader Gaurean sunt acuzati ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.