“Regulile nu se schimba in timpul jocului” spuneau democratii pe un ton revoltato-oripilat, nu cu multe luni in urma.

La acea vreme era insa vorba de sahul pe care “monstruoasa coalitie” vroia sa-l dea presedintelui suspendat, prin modificarea legii referendumului. Dar cum in Romania politicienilor, totul este (chiar mai) relativ decat in teoriile lui Einstein, opiniile, declaratiile, ba chiar si doctrinele se schimba de la o zi alta, dupa cum o cer interese momentane de partid. Si cum in situatia prezenta vizat este capul lui Tariceanu, adica acel fost prieten devenit peste noapte un infocat dusman politic, democratii s-au decis ca n-ar fi tocmai rau sa „umble” si ei la reguli, pentru a intoarce scorul in favoarea lor. Si cum prevederea e mama intelepciunii politice, liderii pedisti, reuniti in BPN al partidului, au decis depunerea unui proiect de hotarare pentru modificarea Regulamentului sedintelor comune ale Parlamentului, astfel incat votul la formarea si demiterea Guvernului sa se faca prin apel nominal si nu prin vot secret. O masura care vizeaza, evident, disciplinarea fortata a celor ce au oaresce retineri, marturisite sau nu, la adresa utilitatii si mai ales a consecintelor posibile ce pot decurge dintr-un asemenea demers.

Un astfel de ”gest de responsabilitate politica majora”, a explicat grijuliu Emil Boc, este foarte important pentru orice parlamentar, care, fie ca vrea ori nu, trebuie sa-si asume clar votul.

„Este o vorba in democratie, lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant. (...) Nu vrem ca, dupa votul pe motiunea de cenzura, sa se arunce poveri politice in stanga si in dreapta”, a spus Emil Boc.

Mai mult chiar, liderul PD a identificat si o posibila “sursa de coruptie” in spatele unui astfel de vot cu caracter secret. Astfel prezentata situatia, mergand pe algoritmul logicii democrate, propunerea PD nu are cum sa fie respinsa, pentru ca, in cazul in care aceasta propunere, care ”serveste interesului general”, nu va fi acceptata, “inseamna ca exista interese ascunse”, a precizat Emil Boc.

“Nu este vorba despre schimbarea regulilor in timpul jocului”, a mai tinut el sa sublinieze, apreciind ca nu exista niciun obstacol de natura constitutionala sau legala ca aceasta modificare sa fie operata in regulament si ca motiunea de cenzura initiata de social-democrati sa fie votata conform noii prevederi. In ceea ce priveste ”disciplina de partid” din propria-i ograda, Emil Boc nu a putut identifica niciun motiv pentru care pedistii ar incalca-o, in sensul unui vot contra hotararii conducerii. In stil propriu insa, liderul PD a lasat deschisa si o portita, prin precizarea ca sefii partidului nu au studiat inca cu atentie si ”multa seriozitate” textul motiunii (dat publicitatii de circa o saptamana -n.r.), situatie ce va fi remediata in zilele urmatoare.

Geoana sa ia aminte: Basescu face cartile!

Desi presa vuieste”pe surse” de ceva timp incoace, pe tema negocierilor secrete intre liderii PD si PSD, presedintele democratilor nu a ratat ocazia unei noi delimitari de „balaurul PSD”. “Orice solutie (post-motiune - n.r.) este posibila cu exceptia unei guvernari PSD-PD” si-a reafirmat pozitia Emil Boc. De altfel, democratii n-au niciun dubiu ca „jocul de dupa adoptarea motiunii” se va desfasura doar in curtea Cotroceniului, deoarece Asul formarii unui nou Guvern nu se va mai afla in maneca presedintelui PSD, initiatorul motiunii, pe care Emil Boc l-a si ”pus la colt” pe motiv de depasiri de competente.

Referindu-se la anuntata, prin vocea liderului lor, intentie a social-democratilor de a demara negocieri cu toate formatiunile politice parlamentare in vederea constituirii unui nou Guvern, seful democratilor a clarificat lucrurile, prin precizarea ca Mircea Geoana nu are ”competenta constitutionala sa organizeze niciun fel de dezbateri sau negocieri”. ”Vom participa la toate consultarile organizate de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadru constitutional”, a subliniat transant liderul PD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.