Liderul grupului parlamentar PRM din Senat, Gheorghe Funar, a inaintat, ieri, procurorului general al Romaniei o plangere penala impotriva liderului UDMR, Marko Bela, pentru savarsirea infractiunilor de “amenintare la adresa sigurantei nationale a Romaniei, actiuni impotriva ordinii constitutionale prevazuta de art. 166 Cod penal si asociere in vedere savarsirii de infractiuni.
Senatorul PRM sustine in plangerea penala ca, desi liderul UDMR, Marko Bela, a depus juramantul cu mana pe Constitutia Romaniei si pe Biblie, “s-a pronuntat impotriva statului national unitar roman”.Potrivit lui Funar, in sala mare a Primariei din Cluj-Napoca unde a avut loc conferinta alesilor locali ai UDMR era expus un tablou al lui Avram Iancu, care in timpul reuniunii ar fi fost acoperit “cu un banner cu sloganuri in limba maghiara”.”Se stie ca “in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatory”. Cu toate acestea, cetateanul roman Marko Bela, din 22 decembrie 1989 si pina in prezent, de nenumarate ori, a incalcat si sfidat, cu buna stiinta, atat Constitutia Romaniei, cat si legile statului roman. (...) El a actionat si actioneaza, conform programului si statutului UDMR, pentru separatism pe criterii etnice, inclusiv pentru separatism teritorial, precum si pentru dezmembrarea teritoriala a Romaniei”, se arata in plangerea penala.Gheorghe Funar spune ca isi intemeiaza plangerea penala pe dispozitiile art.3 lit. a), b), f) si h) din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, pe dispozitiile art. 166 Cod penal privind infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si pe dispozitiile art. 323 Cod penal privind infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.