La comisia pentru redactarea noului cod electoral au fost depuse aproape 200 de amendamente. Cele mai "spectaculoase" sunt cele ale PSD, care vizeaza o schimbare a sistemului electoral convenit cu sistemul german, adica cu colegii pe lista si colegii uninominale. "Probabil ne asteapta referendumul", comenteaza presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu.
PSD propune, in amendamentele sale, ca senatorii si jumatate dintre deputati sa fie alesi exlusiv prin vot uninominal, iar jumatate dintre membrii Camerei sa fie desemnati prin vot pe lista. Social-democratii sustin votul uninominal majoritar intr-un tur de scrutin pentru Senat, in toate cele 130 de colegii uninominale, organizate in cele 43 de circumscriptii electorale. Senatorul PSD Doru Ioan Taracila, autor al amendamentelor, a calificat drept nedemocratica prevederea din proiectul de lege acceptat de Comisie care propune ca doar jumatate dintre mandatele de la Senat sa fie atribuite prin vot uninominal, restul urmand sa fie obtinute de cei care au pierdut in alegerile nominale.

"Ai participat la o competitie uninominala, ai pierdut, dar primesti mandate. Este absurd", a sustinut Taracila, conform Mediafax. El a aratat ca, potrivit proiectului acceptat de Comisie, jumatate dintre mandatele de deputat vor fi obtinute de castigatori, iar jumatate vor fi distribuite catre perdanti, "ceea ce este un lucru nedemocratic". Taracila a promis, totusi, ca social-democratii vor vota proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, chiar daca amendamentele propuse de ei nu vor fi acceptate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.