Nu a existat pe scena politica post-decembrista o mai mare doza de ipocrizie decat cea cu care ne-a “desfatat” Alianta D.A. Timp de aproape trei ani, fie ca au guvernat impreuna sau separat, liberalii si democratii n-au incetat sa ofere mostre interminabile de demagogie si populism.

Nu a existat subiect politic, incepand cu alegerile anticipate, crearea unui mare partid de centru-dreapta, strategia post-aderare, retragerea trupelor din Irak, si terminand cu alegerile europarlamentare, pe marginea caruia Tariceanu si Boc sa cada la pace. Pentru binele Romaniei, pentru binele cetateanului... Tehnica cautarii vinovatului in curtea vecinului, in momentul tragerii liniei unei guvernari mediocre, a reprezentat o alta caracteristica a celor care promiteau, cu mult tam-tam, romanilor ca vor trai mai bine.

Scandaluri, scanadaluri...

Dupa doi ani in care scandalurile s-au tinut lant, democratii si liberalii au decis sa incheie conturile si sa continue fiecare pe drumul sau. ”Binefacerile” guvernarii Tariceanu I sau II sunt arhicunoscute cetatenilor, care au devenit suprasaturati de promisiunile nematerializate ale actorilor politici care s-au aflat sau se afla, inca, la Putere. Liberalii au uitat, subit, de faptul ca noul guvern se afla in functie doar in urma voturilor parlamentarilor PSD, care au crezut ca prin acest demers vor pune capat haosului de pe scena politica. Eroare strategica uriasa a PSD, care se vede acum in situatia de a fi sfidat, ironizat si acuzat de toate relele din lume de cei care se afla la guvernare. Ahtiat dupa un scaun vremelnic de premier, in care a rezistat “eroic“, daca luam in calcul loviturile primite atat din partea colegilor de Alianta, dar si din partea jucatorului activ de la Cotroceni, Tariceanu a intrat in alerta maxima dupa anuntul social-democratilor privind depunerea unei motiuni de cenzura. In context, acesta a incercat si se pare ca a reusit sa profite la maximum de teama viscerala a parlamentarilor de anticipate. Astfel, demersul PSD are sanse infime, in cazul in care va fi pus in practica sa darame un Cabinet fara realizari notabile, dar bine pliat pe realitatile politice dambovitene.

Promisiuni, promisiuni...

Ipocrizia fara limite a PD si PNL merge pana acolo incat au lansat un atac concertat impotriva PSD, acuzand acest partid ca poarta negocieri secrete cu... celalalt. PNL se face ca vede contacte cu democratii, Boc si colegii sai acuza compromisuri cu Tariceanu. Ce dovada mai mare de demagogie decat aceste atacuri dure, la adresa unui partid de opozitie. Chiar ieri, cu ocazia deschiderii anului scolar, premierul vorbea despre inutilitatea motiunii de cenzura a PSD, in conditiile in care populatia se gandeste la inceperea anului scolar?! “Cred ca aceasta chestiune cu motiunea de cenzura nu face decat sa demonstreze o diferenta esentiala de preocupari. Preocuparea PSD-ului de jocuri politice, de creare de instabilitate politica, ce nu foloseste la nimic, si preocuparile majore pe care eu, ca prim-ministru si conducator al Guvernului, le am - invatamantul, educatia in general, sanatatea, agricultura. Daca intrebati oamenii, cred ca sunt mai preocupati de cum arata scoala si de cum incepe anul scolar, decat de problema motiunii de cenzura”, a spus premierul Tariceanu. Daca privim spre crudele realitati din educatie, agricultura si sanatate, dupa un mandat de trei ani, seful Executivului ar trebui sa aiba decenta sa taca. Sa guvernezi o tara in care elevii incep scoala... intr-o mina ar trebui sa se lase cu demisii. Cel putin la nivel de ministri. Dar la capitolul tupeu, are “balta politicii peste“. Si nu putin.

“Alternativa” PD

Dar liberalii continua sa sustina, la unison cu democratii, ca nu au ce negocia cu PSD... Notiunile de interes national, de guvernarea, nu in slujba propriilor orgolii si interese, ci in cea a cetateanului, pare o ecuatie cu prea multe necunoscute pentru cei care ar trebui sa imparta bunastarea. Ieri, insa, Tariceanu a fost din nou generos. In declaratii, bineinteles... A vorbit despre modul in care Educatia va primi sase la suta din PIB. Doar la anul ce-i drept, dar intentia conteaza. Apoi, la nici jumatate de ora, a intors roata, spunand ca Parlamentul ar trebui sa dea dovada de echilibru atunci cand decide cresteri salariale si sa ia in considerare performantele economiei. Seful Executivului s-a referit in mod explicit la cresterea salariilor din invatamant, decisa de Comisia de invatamant din Parlament. Conducand un partid care desface sticlele de sampanie cand sondajele il crediteaza cu 10 -12 la suta din intentiile de vot, Tariceanu si colegii sai continua sa se amageasca, in contextul in care vor mai ramane, probabil, pentru inca un an la guvernare. “Dupa noi, Potopul!” pare a fi deviza liberalilor, care se simt foarte confortabil in scaunele ministeriale. Ca este vorba de un confort care aduce haos, conteaza prea putin. Conteaza doar faptul ca ei se simt bine. Astazi. Si macar maine, inca o zi cel putin. La randul lor, democratii se tin cu dintii de Puterea din teritoriu. Lupta ca la Marasesti cand vine vorba de pierderea privilegiilor. De aceea, mai-marii PD vor, din nou, la guvernare. Ei se vad o alternativa reala la... actuala guvernare din care fac inca parte. Au programe, bineinteles, viabile. Doar liberalii astia i-au impiedicat sa duca spre cele mai inalte culmi poporul roman. Tupeu, demagogie, ipocrizie... Intrebarea este: pana cand?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.