Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au reunit, ieri, in sedinta de lucru, dupa ce primisera din partea Ministerului Justitiei o adresa prin care erau instiintati ca, pana ieri, la orele 12, se asteapta obiectii la proiectul numit "Planul de actiune pentru implementarea Strategiei Multianuale Anticoruptie 2005-2007". Acest proiect se afla, actualmente, in dezbatere publica si a fost criticat, in sedinta de ieri, de catre unii membri ai CSM in ce priveste amendamentele legislative propuse de catre Ministerul Justitiei.

Membrii Consiliului apreciaza ca strategia contine inadvertente, incoerente cu alte legi si ca ridica probleme de buget.

Primul punct dezbatut de CSM s-a referit la independenta procurorului, membrii Consiliului cazand de acord ca trebuie modificata Constitutia, intrucat aceasta prevede ca judecatorii sunt independenti, in timp ce procurorii beneficiaza numai de stabilitate. Membrii CSM au cazut de acord ca, pentru moment, s-ar impune "egalizarea" tratamentului aplicat de lege procurorilor din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) si din celelalte parchete, in sensul ca Parchetul National Anticoruptie este autonom, iar ceilalti procurori se afla sub autoritatea administrativa a Ministerului Justitiei. In cadrul discutiilor, s-a subliniat faptul ca, in acest sens, ar trebui solicitata modificarea Constitutiei.

Botos: "Nu se impune preluarea la PNA a DICOT"
Pe de alta parte, in prima parte a sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, membrii acestuia au apreciat ca este prematura extinderea competentei PNA si peste domeniul criminalitatii organizate, avandu-se in vedere existenta unei structuri de acest gen care investigheaza aceste infractiuni (Directia de Investigatie a Criminalitatii Organizate si Terorism - DICOT). Aceasta structura a fost infiintata la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si este considerata cu o activitate care a inregistrat pana acum rezultate bune.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza o eventuala preluare de catre PNA a Directiei de Investigatie a Criminalitatii Organizate si Terorism, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a apreciat ca "nu se impune o astfel de masura".

Dupa cinci ore de discutii pe marginea proiectului, ministrul Justitiei Monica Macovei nu a fost prezenta, avand alte probleme de rezolvat, dar a anuntat, ieri, dupa inceperea sedintei ca ar fi mai oportuna o sedinta CSM dupa orele 14. Numai ca, deja, CSM-ul demarase dezbaterile de mai bine de o ora, tocmai pentru ca trebuiau sa dea obiectiile solicitate de minister pana la orele 12.

Cearta ca la usa cortului

A doua parte a sedintei CSM a inceput furtunos. A avut loc si un conflict. Starea de tensiune s-a creat in momentul in care Monica Macovei a aparut, la orele 14,15 in CSM si a constatat ca membrii Consiliului tocmai plecasera la masa de cateva minute. Cand au revenit, acestia au fost imediat apostrofati si a inceput cearta. Nervii ministrului s-au intins in momentul in care membrii CSM i-au spus ca se asteptau ca in proiect sa fie introdusa si problema spatiului pentru Consiliu, dar si problema egalizarii salariilor la toti magistratii. In acest sens, membrii Consiliului au spus ca au remarcat lipsa unor masuri care sa elimine discriminarea dintre magistrati, in sensul aplicarii tuturor aceluiasi spor de 40 la suta (asa cum beneficiaza acum doar magistratii care solutioneaza dosare de coruptie si criminalitate organizata de la PNA si Parchetul Inaltei Curti).

Suparat de remarcile facute, ministrul Justitiei a aratat ca, daca din cauza problemei spatiului si a banilor nu se poate face reforma judiciara in sistemul romanesc, atunci membrii CSM vor fi cei care sa raspunda pentru ca nu vor sa faca reforma. "Atunci o sa transmit ca nu vreti sa faceti reforma fara astea. Sa raspundeti voi ca nu vreti sa faceti reforma", a spus Macovei. Ministrului i s-a spus ca sediul dat de RAPPS pe Magheru se afla deasupra unui service, era inadecvat si mai mult, este un spatiu in litigiu. Ministrul a trecut cu vederea, l-a intrebat pe presedintele CSM de ce nu s-a gandit la acest lucru de anul trecut, Lupascu i-a raspuns ca pe atunci CSM-ul avea 10 membri in sediul existent si ca nu stia ca va fi ales si ca aceasta va deveni problema lui.

Macovei nu vrea procurori in CSM

In fine, starea de spirit s-a mai atenuat, dar discutii in contradictoriu au mai fost. Macovei a adus in discutie de mai multe ori procurorul ca reprezentant CSM, considerand ca acestia n-ar trebui sa se afle in CSM. Membrii Consiliului au replicat, aratand ca legea asa stipuleaza. In replica, Macovei a spus ca majoritatea tarilor din UE nu au in CSM procurori. Din Consiliu s-au auzit voci: Doamna ministru, Franta are, Italia are..." Ministrul a replicat din nou: "Nu sunt nici una din ele tari-etalon!". Apoi, tot cu privire la procurori, ministrul Justitiei a mai afirmat: "Procurorul trebuie sa faca probe! (...) Politistul si procurorul sunt unul si acelasi lucru!".

In final, sedinta CSM s-a axat pe alte probleme subliniate in proiectul Strategiei Nationale Multianuale Anticoruptie 2005-2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.