PNL nu negociaza vreo formula guvernamentala sau de coalitie politica cu PSD, pentru ca ar insemna ca liberalii sa isi taie singuri creanga de sub picioare, a aratat, intr-o emisiune a postului public de televiziune, presedintele PNL si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.

”Nu putem sa acceptam o negociere cu PSD pe ideea formarii unei coalitii politice sau al unui guvern. Noi avem un program in baza caruia am fost ]nvestiti, ne concentram pe agenda populatiei, nu ne intereseaza aceste jocuri politice. Cred ca e problema PSD, care a lansat o tema care nu duce nicaieri, duce in neant. Si ei sunt un pic speriati ca isi dau seama ca nu pot sa realizeze masa critica de care au nevoie pentru a depune motiunea de cenzura, de aceea incearca sa negocieze cu tot felul de partide. Ultimul cu care ar putea sa negocieze este PNL, pentru ca nu-si poate imagina cineva ca PNL poate negocia taierea cracii de sub picioare, si cu PSD”, a declarat liderul liberal. Tariceanu a subliniat ca electoratul PNL nu este favorabil unei asemenea formule politice si liderii PNL nu pot sa ignore optiunea acestor alegatori.

Premierul a mai aratat ca PNL este singurul partid din Romania care are vocatie europeana, tinand cont ca a sustinut integrarea in UE si NATO inca din 1990, iar in 2007 a reusit aderarea Romaniei la Uniune. ”Acestea sunt motivele pentru care PNL este indreptatit sa se adreseze electoratului cu cea mai mare credibilitate dintre partidele politice pe subiecte europene”, a aratat presedintele PNL, care a pledat pentru alegeri europene axate exclusiv pe tematica europeana. De asemenea, Tariceanu a mai precizat ca singurul criteriu pentru schimbarea din functie a unor prefecti a fost performanta profesionala, nu statutul politic al acestora. Premierul a aratat ca printre prefectii schimbati in ultima perioada s-au aflat si persoane care au facut parte din PNL, nu numai fosti democrati. ”Ei nu sunt batuti in cuie pe viata in postul de prefect. Nu toti erau supervalorosi, netrebuind sa fie schimbati”, a explicat seful Executivului. El a precizat ca legislatia in vigoare permite schimbarea prefectilor pe principiul mobilitatii, in functie de rezultatele activitatii. Nu in ultimul rand, liderul PNL s-a plans ca primeste periodic, “pe diferite canale”, solicitari de acordare a unor spatii ale RA-APPS, pentru a fi folosite ca sedii de fundatii sau locuinte. ”Nici in tarile bananiere nu se ocupa primul-ministru de asa ceva, dar pentru ca la noi este un sistem pervertit de ani de zile, in care RA-APPS a devenit furnizor de spatii pentru unii si altii, e normal ca aceia care au o anumita influenta sa incerce sa beneficieze de ea pentru a obtine spatii”, a aratat Tariceanu. El a precizat ca 80%-90% dintre spatiile administrate de Regie sunt folosite “in tot felul de alte scopuri”. ”Toate aceste spatii le scoatem frumusel la vanzare, pe baza evaluarilor expertilor imobiliari, deci, nu facem niciun favor nimanui (...). Nu vrem sa le mai gestionam noi, vrem sa scapam de ele”, a subliniat Tariceanu. Premierul a adaugat ca demnitarii care au dreptul la o locuinta pe perioada mandatului raman, iar restul trebuie sa elibereze locuintele.

Manifestul Dreptei, lansat maine

Partidul National Liberal, Partidul National Taranesc Crestin Democrat si Actiunea Populara vor lansa sambata, la Timisoara, Manifestul Dreptei, care vizeaza consolidarea unui pol de centru-dreapta pe scena politica romaneasca, au declarat, pentru Rompres, surse liberale. Acordul prin care s-au pus bazele polului de centru-dreapta a fost semnat, in data de 19 iunie, de presedintii celor trei formatiuni, Calin Popescu Tariceanu, Marian Milut si, respectiv, Emil Constantinescu. ”Aceasta constructie politica a partidelor istorice este menita sa afirme, in mod clar si fara echivoc, valorile si principiile de centru-dreapta, deoarece in ultima perioada, unele partide de sorginte socialista sau chiar fesenista au adoptat un discurs populist si demagogic, care si-ar dori sa fie de dreapta si au facut o confuzie enorma in randul electoratului”, a afirmat, la acel moment, premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a subliniat ca valorile fundamentale impartasite de partidele din nou creatul pol sunt valorile democratiei, libertatii, respectului reciproc si solidaritatii, valorile crestine si universale cu profunde radacini in traditia poporului roman si pe care Revolutia din 1989 le-a consacrat ca aspiratii fundamentale ale cetatenilor Romaniei. Liderul liberal a aratat ca, potrivit acordului, principiile pe care le sustin cele trei partide sunt increderea in mecanismele democratiei reprezentative, garantarea proprietatii, economia de piata si capitalismul veritabil, increderea in clasa de mijloc formata din reprezentantii profesiilor liberale, intreprinzatorii, profesorii si cercetatorii, reprezentantii cultelor si culturii, statul de drept si sustinerea unui nationalism luminat, nu de “sorginte gregara”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.