"… PSD se afla in acest moment in mijlocul unui vertij social si politic si asta este un semn ca partidul are acum o sansa de a produce un salt semnificativ in evolutia lui...”

“... Sper ca Geoana va reusi sa reziste tuturor presiunilor adverse, tuturor celor care incearca si chiar forteaza o schimbare de directie a partidului in aceste zile. Se incearca infricosarea partidului, blocarea unei decizii din partea liderilor partidului...”

“... PSD trebuie sa-si respecte cuvantul si sa mearga pana la capat cu depunerea motiunii de cenzura. Trebuie sa dam dovada de consecventa pentru ca numai asa putem redeveni credibili. Decizia luata la Bran, in unanimitate, este graitoare, iar noi suntem obligati sa constientizam ca toata aceasta emulatie provocata de adversarii nostri politici, tematori de o refortificare a PSD, reprezinta o garantie ca depunerea motiunii este o decizie foarte buna. Prin acest demers, partidul poate deveni un actor politic major...”

“... Retragerea motiunii ar fi o catastrofa pentru PSD. La fel de grav ar fi insa daca aceasta motiune s-ar depune formal, si nu s-ar obtine sprijinul pentru ea. Ar fi inceputul sfarsitului si prefer sa nu comentez mai departe...”

“... Adversarii politici doresc insa sa arunce o ceata asupra partidului si sa ne faca sa provocam greseli nefortate. Din pacate, s-a reusit ca unii dintre colegii mei sa fie speriati cu asa-zise scenarii catastrofice de dupa motiune...”

“... Nu poti fi de stanga si, in acelasi timp, sa sustii guverne de dreapta sau sa faci coalitii cu partide de aceasta factura. Trebuie sa-ti pastrezi, indiferent de consecinte artificiale electorale, valorile de stanga. Asta ar trebui sa fie „Biblia politica” a PSD...”

Domnule Dancu, la Bucuresti, apele sunt destul de agitate in privinta eventualei depuneri de catre PSD a motiunii de cenzura. Ion Iliescu nu crede ca aceasta motiune ar trebui depusa, Dan Nica ia in calcul un parteneriat cu PD, iar Vasile Puscas acuza transant indepartarea partidului de la programul politic si antrenarea acestuia in combinatii politicianiste de grup. Care este explicatia acestei agitatii, care a cuprins atat PSD, cat si scena politica?

PSD se afla in acest moment in mijlocul unui vertij social si politic si asta este un semn ca partidul are acum o sansa de a produce un salt semnificativ in evolutia lui. De aceea este explicabila dezbaterea si agitatia din interiorul partidului, pentru ca toate acestea sunt un reflex al presiunii publice care se exercita asupra PSD. Si pentru ca cititiorii sa inteleaga aceasta situatie, as face o metafora. Ganditi-va la situatia in care un copil este intr-o sufragerie plina de oameni si pune mana pe un pistol incarcat si atunci toata lumea incearca, disperata, sa-l convinga sa nu foloseasca acest pistol, pentru a nu rani pe cineva. Unii ii spun sa fie cuminte pentru ca, in caz contrar, o sa fie pedepsit, altii ca ar trebui sa lase pistolul pentru ca nu este incarcat, ceilalti ca oricum nu va nimeri tinta. Recunosc ca urmaresc cu atentie acest vertij cum nu am mai vazut in ultimii doi ani si sunt convins ca s-ar putea juca o carte mare. Se intampla lucruri fantastice.

Unii incerca sa convinga PSD-ul ca nu este indicat sa depuna motiunea de cenzura, pentru ca nu stiu ce consecinte dezastruoase ar urma acestui demers, altii avertizeaza, binevoitori, ca nici macar reprezentantii PSD nu vor vota. Ce sa mai spunem despre afirmatiile altora, care ne ameninta ca in cazul in care motiunea va trece, fraiele puterii vor fi preluate de Traian Basescu. Sper ca liderii PSD isi vor pastra mintea limpede in aceste zile, pentru ca este o presiune fantastica din afara si acest lucru se vede foarte clar din dezbaterile interne, mult mai aprinse ca alte dati. Este pentru prima data, dupa 2005, cand PSD are in sfarsit sansa de a iesi la lumina si sa se pozitioneze intr-un bloc-start pentru viitoarele alegeri. Sper ca Geoana va reusi sa reziste tuturor presiunilor adverse, tuturor celor care incearca si chiar forteaza o schimbare de directie a partidului in aceste zile. Se incearca infricosarea partidului, blocarea unei decizii din partea liderilor partidului.

Concret, ce ar trebui, in opinia dumneavoastra, sa faca PSD in aceste zile?

PSD trebuie sa-si respecte cuvantul si sa mearga pana la capat cu depunerea motiunii de cenzura. Trebuie sa dam dovada de consecventa pentru ca numai asa putem redeveni credibili. Decizia luata la Bran, in unanimitate, este graitoare, iar noi suntem obligati sa constientizam ca toata aceasta emulatie provocata de adversarii nosti politici, tematori de o refortificare a PSD, reprezinta o garantie ca depunerea motiunii este o decizie foarte buna. Prin acest demers, partidul poate deveni un actor politic major. PSD nu are voie sa se teama de ceea ce va urma dupa, pentru ca toate variantele sunt favorabile partidului nostru. Este singura data cand toate variantele strategice post-motiune favorizeaza PSD.

Exista in partid interese sau grupuri care doresc ca Mircea Geoana sa plateasca pentru indeciziile si lipsa de fermitate aratate pe perioada sa de presedintie?

Nu cred ca exista asemenea persoane care sa puna propriile interese mai presus de interesele partidului. Exista insa persoane care tin foarte mult la impunerea propriilor sale viziuni politice. Desi, ce-i drept, partidul nu se afla intr-o situatie foarte buna, nu cred ca se poate vorbi in acest moment de un complot care sa-l vizeze pe Mircea Geoana.

Considerati ca o eventuala retragere a motiunii de cenzura ar reprezenta o greseala strategica uriasa pentru partid?

Ar fi o catastrofa pentru PSD. La fel de grav ar fi insa daca aceasta motiune s-ar depune formal, si nu s-ar obtine sprijinul pentru ea. Ar fi inceputul sfarsitului si prefer sa nu comentez mai departe. Geoana si ceilalti din conducerea partidului, repet, au obligatia sa tina carma PSD in directia buna, pentru ca avem o sansa epocala de a iesi din marasmul in care ne aflam in acest moment.

Care sunt variantele post-motiune, domule Dancu?

As vrea sa le inventariez foarte scurt. In primul rand, o motiune de cenzura care a reusit sa darame guvernul ar schimba, din punctul de vedere al mentalitatii, colective PSD intr-un partid puternic, intr-un partid care este un actor de prima mana a vietii politice interne. Este foarte important pentru moralul nostru, al activistilor nostri si pentru opinia publica. Este un gest care ne va relansa pe scena politica. In al doilea rand, exista o sansa ca PSD sa participe intr-un guvern de uniune nationala, care sa fie sprijinit de Parlament si care sa se ocupe de organizarea unor alegeri, ne dorim, mai putin politizate. Ar fi, de asemenea, un lucru bun pentru PSD. Al treilea scenariu se refera la situatia in care Traian Basescu formeaza un guvern PD. Si acest lucru este in favoarea PSD, pentru ca daca Traian Basescu incepe sa-si consume din creditul sau politic, noi ramanem singurul partid politic serios si atunci, in anul care vine, PSD va primi din partea electoratului procentele de care are nevoie pentru a devansa PD si a castiga alegerile generale.

Este o posibilitate care ne ajuta pe noi si-l slabeste pe presedintele Basescu. O alta varianta ar fi declansarea alegerilor anticipate, desi eu consider ca nu se va ajunge aici. Este foarte greu sa se ajunga aici, acestea reprezentand mai degraba o sperietoare pentru parlamentari. Daca ar avea loc anticipate, PSD ar obtine in jur de 30%, un scor foarte bun pentru noi. Asadar, v-am prezentat eventualele variante post-motiune si v-am aratat ca nu exista situatii in care PSD poate pierde. Adversarii politici doresc insa sa arunce o ceata asupra PSD si sa-l faca pe acesta sa provoace greseli nefortate. Din pacate, s-a reusit ca unii dintre colegii mei sa fie speriati cu asa-zise scenarii catastrofice de dupa motiune. Indiscutabil, cea mai proasta varianta pentru noi ar fi renuntarea la acest demers.

Situatia de pe scena politica actuala este ingrijoratoare pentru stanga. Exceptand PSD, creditat cu 20% din preferintele electoratului, celelalte partide parlamentare se dau, mai mult sau mai putin, reprezentante ale dreptei politice. Ce este de facut pentru ca stanga sa redevina cu adevarat o forta?

Eu cred ca la noi este destul de artificial sa vorbim despre stanga si dreapta, atata timp cat un partid, si ma refer aici la PD, a reusit performanta de a trece, peste noapte, de la stanga la dreapta esicherului politic. Si daca ne uitam bine, vedem ca nu numai ca si-a pastrat electoratul, dar a reusit sa creasca in sondaje. Noi nu avem inca un electorat clar conturat de stanga sau de dreapta. Indiferent de ceea ce spune aritmetica sondajelor, electoratul de stanga este mult mai fidel si mai numeros decat cel de dreapta. Publicul de dreapta nu prea exista decat in anumite momente de criza si-i cuprinde pe cei din clasa de mijloc si pe cei bogati. Stanga ar trebui sa fie pur si simplu... stanga. Sa creada in valorile sale si sa le promoveze. Nu poti fi de stanga si in acelasi timp sa sustii guverne de dreapta sau sa faci coalitii cu partide de aceasta factura. Trebuie sa-ti pastrezi, indiferent de consecinte artificiale electorale, valorile de stanga. Asta ar trebui sa fie „biblia politica” a PSD. In al doilea rand, trebuie sa fim foarte activi din punct de vedere politic, tot timpul anului si nu doar atunci cand se apropie alegerile. Stanga creeaza reper de suport social, de solidaritate colectiva. Din pacate, majoritatea politicienilor din Romania nu stiu daca sunt de stanga sau de dreapta. Ei se afla in politica doar pentru a-si proteja afacerile si pentru a-si imbunatati nivelul de trai. Foarte putini isi asuma valori politice. Traim inca intr-o saracie care isi pune serios amprenta si pe clasa politica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.