Consulul general la Sydney, Ovidiu Grecea, este protagonistul unui nou scandal. De data aceasta in Australia, unde a fost trimis la post de fostul guvern condus de Adrian Nastase.

Pentru a reusi sa-si imbunatateasca imaginea, Grecea a transformat cartea de oaspeti a Consulatului intr-un document care sa acrediteze "unificarea" organizatiilor romanesti din Sydney, ceea ce a provocat protestele celei mai vechi organizatii locale, Asociatia Romanilor din Australia (ARA). Din momentul in care EVZ a intrat pe firul afacerii, am fost sunati de Ovidiu Grecea care a incercat sa se dezvinovateasca. El si-a exprimat chiar temerea ca, daca vom publica ceea ce stim pe aceasta tema, va fi schimbat din functie.
Conform surselor de la Cotroceni, Grecea se afla pe lista reprezentantilor diplomatici care urmeaza sa fie chemati de la post.

Scandalul a izbucnit in ianuarie, cu prilejul unei receptii organizate de Consulatul Romaniei la Sydney, de Ziua Unirii Principatelor. La Consulat s-a deschis o carte de oaspeti. Prima semnatura a fost cea a lui Ovidiu Grecea, apoi a sotiei sale si a citorva consilieri de la Consulat si abia intr-un final a membrilor mai importanti din comunitate. Mihai Maghiaru - presedintele Asociatiei Romanilor din Australia - a spus ca, la momentul respectiv, nu a avut nimic impotriva. El sustine ca, mai apoi, pe cartea de oaspeti s-a pus un colant inscriptionat: "22 ianuarie 2005 - Ziua Unirii organizatiilor romanesti din Sydney". Doi apropiati ai consulului Grecea au fotocopiat documentul si l-au trimis in Romania unor organizatii media, acreditind ideea ca Ovidiu Grecea a obtinut un mare succes prin "unificarea" comunitatii romane din Australia.

"Noi nu am avut mandat sa semnam o unificare a organizatiilor romanesti, asa cum reiese din documentul fabricat mai apoi, ci numai am participat si am semnat in respectiva cartea de oaspeti", mai spune presedintele ARA.

Spalat prin agentia

unui director din guvern. Ovidiu Grecea are la Sydney doi prieteni foarte apropiati: George Roca si Laurentiu Fulga. UItimul a ajuns in Australia de circa doi ani si jumatate. A scos o publicatie acolo, pentru un timp beneficiind de o sponsorizare de la un om de afaceri local, cu care a intrat mai apoi in conflict. A devenit reprezentantul in Australia al Fundatiei pentru Romanii de Pretutindeni, condusa de sotia lui Eugen Popescu, director general al Departamentului pentru Romanii de peste Hotare (DRRH) din cadrul guvernului. Fulga, dar si George Roca, acesta insa folosind un pseudonim, au devenit corespondentii agentiei de presa a fundatiei. Iar cu prilejul receptiei amintite au scris articole, difuzate in presa din tara si din strainatate, referitoare la "rolul decisiv" al lui Ovidiu Grecea in stringerea relatiilor dintre romanii aflati la Sydney.

Grecea: "Nu vreau sa fiu blamat in prag de senectute". I-am solicitat lui Ovidiu Grecea o opinie in ceea ce priveste acest "incident". "Este normal din punctul dv. de vedere sa exploatati acest subiect. Suna bine si nu puteti sa-l pierdeti. Din punctul meu de vedere este insa unul banal, care are drept scop indepartarea mea. Daca veti publica povestea, imi veti crea mari probleme si s-ar putea sa nu mai ramin la post", a spus Grecea. El afirma ca semnarea intr-o carte de oaspeti a Consulatului este "un lucru normal si ca asa se face si la restaurant". Mai mult, Grecea sustine ca documentul este "conform uzantelor si preceptelor diplomatice-protocolare".

"Mentionez faptul ca, la 19.02.2005, Consulatul General al Romaniei la Sydney a organizat o noua actiune diplomatica deosebita, la care cei prezenti au semnat in "Cartea de Onoare", in care era marcata, in mod simbolic, actiunea in sine, cu titlul: "19.02.2005 - Ziua Inaltarii Drapelului Tricolor la Consulatul General al Romaniei la Sydney", fapt ce nu poate fi considerat un fals intr-un document oficial, chiar daca Ziua Drapelului National este sarbatorita in fiecare an la finele lunii iunie", mai spune consulul. "In acelasi timp, doresc sa subliniez foarte ferm faptul ca, atita timp cit voi indeplini atributiile de consul general al Romaniei la Sydney (asa cum am facut-o si in alte dregatorii si demnitati pe care le-am avut atit in tara, cit si la Rio de Janeiro), nu ma voi preta la lucruri mici si mirsave si nu voi permite nimanui sa-mi intineze activitatea mea sau sa ma blameze, pe motive puerile, la prag de senectute", mai afirma Grecea. Consulul a admis in convorbirea telefonica cu redactorul EVZ ca si-a cerut "scuze" presedintelui ARA.

Dai in Grecea, sare "enciclopedia" Fulga. Laurentiu Fulga, cel care ii face imaginea consulului, ne-a contactat spunind ca a aflat "la Sydney" de articolul pregatit de EVZ. Ne-a transmis mai multe mesaje prin interpusi potrivit carora reporterii "Evenimentului zilei" sint manipulati pentru a-i afecta imaginea, ca este un "luptator contra mafiei drogurilor din Australia" si ca a si fost batut din acest motiv. In realitate, Fulga a fost batut de fostul sau patron din Sydney, spun surse din comunitate. "Mi-ati pus si Consulatul in cap! Va spun eu de ce sint porniti pe actualii diplomati, unii ca Maghiaru! Nu au mai reusit sa-i incalece". Finalul mesajului este apoteotic: "Sint o enciclopedie!!! Repet, foarte curind veti auzi de dezvaluirile lui Fulga de la Sydney".

Maghiaru: "Grecea minte". Dupa ce a aflat declaratiile consulului, presedintele ARA, Mihai Maghiaru, a precizat: "Am ramas uimit citind cele scrise de dl consul general Ovidiu Grecea. Fals, fals si iarasi fals, semnatarii cartii de oaspeti sint martori ca pe pagina din stinga nu a fost nimic scris. Dinsul si-a cerut scuze, ca fara nici o intentie... etc., si a sters cu pixul peste acel text. Da, pur si simplu minte. Poate o sa ajungem sa-i punem pe toti semnatarii sa jure ca ceea ce spune dl consul nu este adevarat, cinci dintre semnatari sint membrii Consulatului, primii patru si ultimul".

Corpul de Control al Guvernului ancheteaza FNRP

Corpul de Control ancheteaza modalitatea in care Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP) a obtinut bani de la guvern pentru a infiinta o agentie de stiri destinata romanilor din diaspora. FNRP a primit, in 2004, peste 20.000 de euro de la guvernul Nastase pentru functionarea agentiei in cadrul fundatiei conduse de sotia directorului Popescu de la DRRH. Agentia a publicat mai multe atacuri la adresa actualului premier dar si a consilierului prezidential Andrei Plesu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.