Liberalii par sa nu aiba emotii in privinta motiunii de cenzura fluturate amenintator de PSD de mai bine de o saptamana. Motiunea a nascut scenarii, speculatii si lupte interne, desi inca nu a fost depusa.

Deocamdata, nu stim ce va contine acest act de sanctionare a “lipsei de performanta a Guvernului Tariceanu”, nici care au fost motivatiile declansarii acestui demers si nici macar data la care motiunea va fi depusa. Asta in cazul in care ea va fi depusa, parerile fiind impartite in acest sens. Premierul Tariceanu incearca sa ignore faptul ca scaunul sau se clatina si da impresia ca Guvernul se bucura inca de sustinere in Parlament fiind capabil sa treaca legile importante. El mizeaza in continuare pe retorica bunei guvernari, incercand sa prezinte PNL ca singurul partid, care se preocupa de problemele cu care se confrunta cetatenii si care isi asuma sarcina grea a guvernarii. Tariceanu insista pe realizarile inregistrate de Guvernul pe care il conduce, pe plan economic, si nu pierde nicio ocazie de a aminti cresterea economica si a nivelului de trai, scaderea ratei de inflatie si celelalte masuri sociale, incercand sa se demarce de adversarii politici, pe care-i acuza de jocuri politicianiste sterile. “Suntem cu mult mai preocupati de rezolvarea problemelor cetatenilor, care tin de nivelul de trai, de calitatea vietii, de infrastructura, de pregatirea bugetului, care va trebui sa contina alocatiile pentru sanatate, pentru pensii, pentru invatamant, decat aceste jocuri politicianiste, care nu fac decat sa creeze instabilitate politica”, afirma recent liderul liberal. Totodata, premierul a spus transant ca daca Guvernul PNL-UDMR va cadea in urma adoptarii motiunii de cenzura a PSD, liberalii vor intra in opozitie si nu vor participa la alta formula de guvernare.

Prin aceasta pozitionare, presedintele PNL a reusit doua lucruri: sa rupa o legatura ce devenise sufocanta cu un PSD incomod, dornic sa intre la guvernare sau sa-si impuna proiectele legislative, cum a fost legea pensiilor si sa se reabiliteze astfel in ochii electoratului de dreapta fidel, care risca sa fie pierdut prin prelungirea confuziei legate de sustinerea de care se bucura din partea social-democratilor. O solutie alternativa ar fi fost, cea vehiculata de anumiti lideri PD si PLD, a unei intelegeri la vedere cu PSD, urmand sa se formeze un Guvern Tariceanu III, in care PSD sa primeasca cateva ministere importante. Aceasta varianta a fost exlusa categoric de catre premierul Tariceanu pe motiv ca nu exista posibilitatea unei formule guvernamentale PSD-PNL datorita programelor diferite si nepotrivirilor doctrinare dintre cele doua partide. Liderul liberal a mizat pe faptul ca nici in PSD apele nu s-au limpezit, existand si contestatari la adresa acualei conduceri si la depunerea motiunii. Pentru ca aceasta sa fie adoptata si Guvernul sa fie demis este nevoie de votul parlamentarilor PSD, PD si PLD, iar surprizele nu sunt excluse. PD este pus in bizara situatie de a vota cot la cot cu cel mai mare adversar din 2004, impotriva fostilor colegi de Alianta, alaturi de care au guvernat pana nu demult. Pe de alta parte, social-democratii pot deschide calea spre anticipate prin debarcarea lui Tariceanu, realizand astfel dorinta adversarului cel mai inversunat, presedintele Traian Basescu, care a pledat in repetate randuri pentru aceasta solutie, in vederea cresterii ponderii democratilor in Parlament. De asemenea premierul poate sa mizeze in continuare pe frica unor parlamentari de a nu se mai regasi in viitoarea configuratie a Parlamentului, de a nu fi alesi sau nici macar pusi pe liste.

Pastrarea stats-quo-ului din Parlament este o preocupare si pentru PSD, acest partid avand cel mai mare numar de deputati si senatori, numar ce ar putea fi redus in cazul anticipatelor, asa cum arata sondajele. Liderii liberali s-au multumit sa arate ca Guvernul are realizari notabile, care vor fi prezentate Parlamentului. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu vorbea despre un bun prilej pentru Guvern de a face un bilant al activitatii sale si al implinirilor. In alta ordine de idei, secretarul general Dan Motreanu isi exprima recent convingerea ca orice alta formula de guvernare PSD-PD- PLD, sau orice alta varianta nu va primi votul de investitura al Parlamentului, neintrunind jumatate plus unul din numarul total de parlamentari. Alegerile anticipate sunt si ele luate in calcul de catre liberali, dar ca “varianta cea mai proasta in acest moment”, declara senatorul Radu Campeanu, adaugand ca este o mare greseala politica, in spatele careia se ascunde o lupta ascutita din PSD. In alta ordine de idei, secretarul general Dan Motreanu isi exprima recent convingerea ca orice alta formula de guvernare PSD-PD- PLD, sau orice alta varianta nu va primi votul de investitura al Parlamentului, neintrunind jumatate plus unul din numarul total de parlamentari.

Alegerile anticipate sunt si ele luate in calcul de catre liberali, dar ca “varianta cea mai proasta in acest moment”, declara senatorul Radu Campeanu, adaugand ca este o mare greseala politica, in spatele careia se ascunde o lupta ascutita din PSD. Un alt lider, Dan Radu Rusanu considera ca alegerile anticipate nu vor stabiliza scena politica, pentru ca niciunul dintre partide va reusi sa stranga o majoritate confortabila in Parlamentul Romaniei, ceea ce face imposibila orice forma de Guvern monocolor, in afara unei aliante politice. Potentialul de alianta s-a pierdut aproape de tot prin respingerea oricaror aliante preelectorale si prin situarea partidelor pe pozitii ireconciliabile. Neincrederea reciproca impiedica o clarificare si o despartire a apelor. Se vehiculeaza ca motiunea nu va vi votata nici de toti parlamentarii PSD. In aceste conditii PNL asteapta sa vada ce se va intampla, fiind singurul partid care nu are de pierdut din lipsa de actiune in demersul motiunii, fiind vizat de aceasta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.