Domnule Flutur, care sunt in opinia Dumneavoastra variantele post-motiune? Se vehiculeaza tot felul de formule, fie cu Vasile Blaga, fie cu Monica Macovei prim-ministru. Luati in calcul alegerile anticipate sau credeti ca se va forma un alt Guvern?

Eu cred ca vom avea un Guvern Tariceanu III, in care PSD va intra la butoane, la ministerele de baza, care aduc fonduri europene. Ma refer aici la Sanatate, Invatamant, Agricultura, Finante. PSD are structuri care au postit destul si doresc sa intre la guvernare cu orice pret. Asta inseamna disparitia PNL, pentru ca aceasta coabitare va fi letala pentru Partidul National Liberal. Pentru a evita sa ajunga la presedintele Traian Basescu, pesedistii vor accepta un Guvern Tariceanu III. Eu cred ca ar fi de dorit un Guvern care sa pregateasca viitoarele alegeri si in primul rand anticipatele, pentru ca este nevoie de stabilitate politica. Romania a pierdut un an si se vede clar ca absorbtia fondurilor europene este zero, dar a pierdut si oportunitati in politica externa si in raport cu politica europeana. Romania are o voce nepermis de scazuta in cancelariile occidentale si la Bruxelles tocmai datorita acestui Guvern, care are doar 20% sustinere. Ce pretentii putem sa avem de la acest guvern care inca n-a finalizat strategia de post-aderare, din care n-ar fi trebuit sa lipseasca data clara a euroalegerilor? Deci un guvern care ar fi stabilit prioritatile dupa intrarea in Uniunea Europeana, ar fi trebuit sa specifice clar pasii de urmat, bugetul, resursele si data alegerilor europarlamentare. In primavara s-au amanat aceste alegeri, pentru ca aveau o tema, vezi Doamne, mai importanta: suspendarea lui Traian Basescu, pentru ca sa ajungem sa le organizam de Craciun. Dupa parerea mea, acest Guvern a amanat cu buna stiinta efectele intrarii in Uniunea Europeana, in care am intrat fara sa obtinem decat restrictii. In rest n-am obtinut altceva, pentru ca n-a avut cine sa negocieze. Ministrul de externe a fost decapitat in prima luna de la intrarea in Uniunea Europeana, ministrii care au facut reforma pe capitole importante au fost scosi afara pentru ca nu i-a convenit premierului Tariceanu si pana ce stagiarii ministri au inceput sa inteleaga cu ce se mananca fiecare domeniu, a trecut un an de zile.

Alegerile europarlamentare au fost amanate de Guvern, pe motiv de alterare a campaniei europene cu teme interne...

Sub pretextul ca nu e liniste, acesta a fost scenariul de primavara. Geoana a avut alta prioritate: suspendarea lui Traian Basescu iar Tariceanu a spus atunci ca nu mai poate sa faca alegeri din cauza acestei stari conflictuale. PNL si PSD nu-si doresc alegeri europarlamentare in acest an, pentru ca nu vor lua niciodata procentele pe care le au acum in PE. Acum au 34% din europarlamentari, dar in sondaje au 17% iar PNL are mostenire de la Theodor Stolojan de 20% in Parlamentul european si acum este aproape la jumatate.

Credeti ca PSD s-a gandit si la ce va fi dupa depunerea motiunii si caderea Guvernului sau, cum se explica acest demers? Care sunt motivatiile PSD pentru a debarca cabinetul Tariceanu?

Nu exista alta motivatie decat aceea de a creste in sondaje. N-au gasit drojdia potrivita care sa-i creasca in sondaje. Au incercat cu suspendarea presedintelui Basescu si nu le-a mers. A incercat cu pensionarii si spuma a luat-o Tariceanu. Nu le-a mers, nu cresc, incearca cu motiunea. Ei sunt in cautare de teme care sa le readuca in sondaje procentele pe care le-au avut in decembrie 2004. Asta e principala problema, nu binele national sau altceva. PSD va depune pana la urma motiune, pentru ca presa a relatat ca se negociaza subteran, la ceas de noapte, intre PNL si PSD intrarea la guvernare a PSD. Aceasta motiune, care e anuntata inca din ianuarie, nu are credibilitate pentru ca PSD a jucat dublu in acest an, de la inceput. In acest context, consider ca motiunea este doar o parghie de santaj pentru intrarea pe usa din dos la guvernare. Aceasta motiune o va folosi si Calin Popescu Tariceanu in propriul partid, pentru a justifica acceptarea socialistilor la guvernare cu liberalii. Observati botezul intru socialism al PNL, in perspectiva unui guvern in care jumatate de ministere vor fi date PSD.

Presedintele Basescu a anuntat ca va organiza un referendum pe tema votului uninominal, in cazul in care acest proiect nu va fi adoptat in Parlament pana la mijlocul lui septembrie. Cum comentati?

In primul rand, majoritatea parlamentara creata din PNL, PSD, aceasta coalitie a suspendacilor din primavara, a promis ca 30 iunie e data la care elaboreaza proiectul de vot uninominal. Nu au facut-o, desi era un angajament. Eu vreau sa cred ca nu se va ajunge aici, ca sesiunea de toamna va debuta cu adoptarea proiectului de vot uninominal, pentru ca primele alegeri nationale care vor veni anul viitor sa se desfasoare pe aceasta formula electorala. Daca nu, trebuie facut referendum, pentru ca numai cu presiune de la populatie mai poate sa stie de frica Parlamentul. Acesta a ajuns institutia care se bucura de cea mai putina incredere, pentru ca exista o contradictie intre vointa oamenilor si cea a coalitiei de sub cupola Parlamentului, care a ignorat mesajul populatiei. In 19 mai, populatia a spus: “Vrem reforma clasei politice, vrem vot uninominal, ati gresit cu suspendarea presedintelui, modificati Constitutia ca nu e buna!”. Au ignorat-o. 70% dintre parlamentari au votat exact invers, ceea ce arata ca sunt complet decuplate de electorat, in momentul de fata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.