PSD a anutat ca va depune motiunea de cenzura in 10 septembrie. Credeti ca acesta motiune va ajuta si la clarificarea scenei politice romanesti?

In mod evident, motiunea va fi interpretata si de partidele politice, care de altfel au adus numeroase critici vehemente la adresa guvernarii si consider ca orice formatiune politica trebuie sa fie consecventa cu pozitiile anterioare, altfel opinia publica isi va face o idee negativa in legatura cu promisiunile pe care partidele le-au facut. Apoi, intr-adevar acesta motiune de cenzura este o clarificare a scenei politice romanesti in ceea ce priveste pozitiile fundamentale ale partidelor politice. Chiar este necesara o clarificare intre stanga si dreapta, precum si a modului de pozitionare in ceea ce priveste mesajul propriu politic si a ideilor pe care le promoveaza un partid sau altul. Asocierea, chiar si partiala, la sprijinirea unui guvern de dreapta din partea unui partid social-democrat a reprezentat o problema care a generat confuzii. Cu atat mai mult ca se apropie campania electorala este necesar sa se clarifice orice confuzie inca de la inceput.

Democratii au avut o atitudine oarecum retinuta vizavi de anuntul motiunii PSD, in conditiile in care imediat dupa momentul referendumului s-au declarat dispusi sa sustina o motiune de cenzura a PSD...
In momentul acesta, de repozitionare politica este evident ca partidul democrat incearca sa fie cat mai zgarcit in declaratii si precizari clare de pozitionare politica,.incercand sa obtina un beneficiu politic cat mai serios. Dar, vreau sa spun foarte clar, motiunea se va depune si din aceasta perspectiva, in 3 saptamani lucrurile vor fi ceva mai clare.

Este exclusa varianta, ca in urma unor negocieri cu PNL, social-democratii sa renunte la motiune?

Binenteles. Este exclusa varianta incalcarii unor decizii a Comitetului Executiv National al partidului. Orice alta discutie ar insemna practic reluarea dezbaterilor in Consilul National, care desigur, se pronunta altfel. Dar, in acest moment, avem aceasta decizie si nici nu se pune roblema sa -o respectam. Seriozitatea unui partid se vede si in respectarea deciziilor pe care le ia.

A luat PSD in calcul si varianta ca motiunea sa nu treaca de votul Parlamentului? Cum vedeti evolutia PSD in acest caz?

Din perspectiva PSD, nu am luat in calcul aceasta varianta, din moment ce avem o hotarare a Comitetului Executiv, dar in conditiile in care restul partidelor au alte optiuni, evident ca decizia tine de responsabilitatea acestor partide, care vor trebui ulterior sa dea explicatii in fata electoratului. Se poate intampla intr-o democratie si asa ceva . Dar ideea ca motiunea nu este sustinuta de PSD sau ca nu va fi votata de PSD, eu cred ca aceasta varianta este exclusa. In privinta unei posibile evolutii negative a procentelor in sondaje eu sunt linistit. Atata vreme cat ne facem datoria si ne respectam angajamnetele politice pe care ni le-am asumat, PSD nu va fi afectat de o respingere a motiunii. Electoratul nu are de ce sa sanctionaze o vina care nu ne apartine.

Dar si presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu a sugerat oarecum ca partidul se va izola pe scena politica, in cazul in care motiunea va fi respinsa...

Nu a spus ca se va izola. Eram impreuna cu domnul Iliescu cand a facut o afirmatie referitoare la abordarea inteleapta a intregului demers politic in aceasta perioada, care cuprinde si acest joc al motiunii. Ceea ce pot sa va spun este ca motiunea a fost votata de Comitetul Executiv National si acest lucru conteaza in primul rand.

Ati inceput negocierile cu celelalte partide in vederea sustinerii motiunii de cenzura?

Nu am cunostiinta de nicio negociere.

Referitor la ceea ce se va intampla dupa momentul adoptarii motiunii... PD si PNL au exlus din start orice colaborare guvernamentala cu PSD. Cum apreciati situatia? Se va ajunge la anticipate?

Nu discut pozitiile politice ale altor partide. Ceea ce pot sa va spun este ca, si in acest moment,, PSD nu are luata vreo decizie, de un for de conducere al partidului, care sa permita demararea unor negocieri in vederea formarii de coalitii, aliante sau altfel de pacturi politice. De altfel, din punctul nostru de vedere nu exista temeiuri, deocamdata, pentru a se pune problema de aliante sau coalitii. Motiv pentru care, ramane valabila decizia conform careia inaintea alegerilor europarlmentare, PSD nu va face niciun fel de aliante cu nicio alta formatiune politica.

Deci luati in calcul alegerile anticipate?

Pot fi luate in calcul si alte variante, pot apare, pe parcurs, si alte decizii, atat la noi cat si la alte partide, dar in acest moment, daca singura alternativa la stabilitatea Romaniei ar putea fi alegerile anticipate, de ce nu...Sa intram in alegerile anticipate!

Numele dvs. a fost vehiculat in mass-media ca varianta de premier PSD sau chiar ca viitor presedinte al partidului...

Decizia noastra este unica si a constat in nominalizarea lui Mircea Geoana la mandatul de premier. Este nefiresc ca astfel de informatii sa fie vehiculate fara nicio verificare, indiferent cat de certe ar parea la un anumit moment

Cine va plati in cazul unui scor electoral slab la europarlamentare? Titus Corlatean arata spre presedintii de filiale, in timp ce Liviu Dragnea afirma ca liderii conducerii centrale sunt cei ce trebuie sa raspunda?

Este prematur sa discutam acum despre faptul ca nu ne vom atinge scopul si sa cautam deja vinovatii. Cu atit mai mult, cu cat, PSD are un lot de candiati importanti la PE si o strategie concreta si coerenta. Noi speram intr-un scor electoral bun.