In prag de alegeri pentru Parlamentul European, partidele anunta aliante si fuziuni electorale. Pe de o parte, PD si PLD vor sa puna in practica un proiect unional agreat de presedintele Traian Basescu.

Intre timp, PNL, PNtCD si AP urmaresc constituirea unui pol de centru-dreapta menit sa ajute electoratul sa distinga mai bine ideologia fiecarei formatiuni. Demersurile, desi distincte, nu fac decat sa agraveze confuzia ideologica de pe scena politica. Asta in conditiile in care ambele forte urmaresc unificarea fortelor de centru-dreapta.

Totul a inceput cu anunturile liderilor PD si PLD. Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat ca va incepe constructia dreptei populare dupa alegerile europarlamentare din aceasta toamna. Fostul liberal a spus ca "o parte din electoratul liberal a venit cu noi. O parte, care a mai ramas cu PNL, sunt convins ca se simte tradata si va veni la adevaratul partid liberal, lucru care ne va face sa pornim, dupa euroalegeri, proiectul de constructie a dreptei in Romania, impreuna cu PD". Semnul de intrebare este legat de felul in care cele doua formatiuni vor colabora: pol sau fuziune.

Presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a spus ca discutiile privind formarea polului de centru-dreapta s-ar putea prelungi, daca partidul nu va obtine scorul scontat la europarlamentare.

Cat despre democrati, acestia spun si ei ca, in situatia in care PLD nu va avea rezultate multumitoare in alegeri, nu este posibila decat o fuziune prin absorbtie, in urma careia presedintelui PLD, Theodor Stolojan, sa ii revina functia de presedinte executiv al PD. Surse liberal-democrate au spus ca cele doua partide ar trebui sa se alieze in "Uniunea Populara PD-PLD". Liberal-democratii sustin ca in fruntea Uniunii vor fi Emil Boc si Theodor Stolojan si ca in protocolul de colaborare al Uniunii va fi prevazuta o candidatura comuna la alegerile locale de anul viitor, precum si la cele parlamentare.

Intre "legitimitate si impostura"

De partea cealalta, polul de centru-dreapta realizat prin alianta dintre PNL-PNtCD-AP promite acelasi lucru: concentrarea fortelor de centru-dreapta din Romania inaintea alegerilor, in vederea clarificarii doctrinare.

Cele trei formatiuni, reprezentate de Calin Popescu Tariceanu, Marian Petre Milut si Emil Constantinescu, se angajeaza sa promoveze principiile liberale-crestin-democrate si sa elimine starea de confuzie ideologica din politica romaneasca (!?). intre timp, confuzia se adanceste, tocmai prin constituirea unui pol de centru-dreapta in conditiile in care acest demers a fost anuntat initial de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, odata cu lansarea platformei pentru unificarea fortelor de centru-dreapta, constituita ulterior in PLD. De atunci, platformistii - aceiasi care militau pentru fuziunea PNL-PD - au continuat demersurile, avand acum ca obiectiv uniunea dintre PLD si PD.

Polul de centru-dreapta indica diferentele fata de uniunea PD-PLD: "tine de legitimitate si impostura", ne-a declarat liderul AP, fostul sef de stat Emil Constantinescu. Acesta a explicat ca singura varianta pentru ca aceasta diferenta sa fie perceputa in spatiul public ar fi reabilitarea ideologica a fiecarei formatiuni politice. Mai exact, fiecare partid sa isi precizeze public ideologia, ca electoratul sa il poata identifica pe scena politica. in acest sens, a continuat Constantinescu, PNL, PNtCD si AP urmaresc semnarea, la Timisoara, a unei platforme a dreptei unite din Romania, pe baza careia se vor pune bazele colaborarii dintre cele trei - o fuziune PNL-AP si un parteneriat PNL-PNTCD.

Pirvulescu: Diferenta este legata de Traian Basescu

Diferenta dintre polul de centru-dreapta PNL-PNTCD-AP si uniunea PD-PLD tine doar de pozitia lor fata de Traian Basescu, a sustinut presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu. Analistul ne-a declarat ca reactia celor doua forte fata de seful statului, fie ca este critica sau de sustinere, reprezinta singurul element de distinctie intre cei doi poli, in conditiile in care nu exista niciun alt element ideologic comun. "Nu ca nu pot coopera liberalii cu crestin-democratii, dar nu exista niciun segment ideologic asemanator intre cele doua. (...) Demersul este legat de alegerile europene, prin crearea impresiei publice a unei coeziuni de dreapta", a explicat Pirvulescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.