- De ce credeti ca PSD s-a decis sa initieze o motiune de cenzura si, mai ales, de ce tocmai in acest moment?

- Pentru ca ne apropiem de alegeri! Acesta este principalul motiv pentru care PSD s-a orientat inspre un astfel de demers si cred ca o face cu mult mai multa determinare decat in alte ocazii. Hotararea este legata de apropierea alegerilor, nu doar europene ci si locale si parlamentare. PSD constata ca nu are o cotatie extraordinara in sondaje, ca referendumul pentru revocarea presedintelui nu a fost o solutie de relansare a partidului, asa cum s-a scontat initial si atunci motiunea de cenzura ar putea reusi sa readuca partidul in atentia opiniei publice. Pentru PSD este vital sa participe la guvernare in momentul organizarii alegerilor locale. O experienta negativa a avut-o in 2000 si din care a tras invataminte. Chiar daca la alegerile locale din 2000 a avut o presatie buna, PSD a ramas totusi un partid relativ putin important, ca pondere in teritoriu. A avut in jur de 30% din consilieriii locali si judeteni. Mai mult a obtinut in 2004, in conditiile in care se afla la guvernare. Or in 2000, PSD beneficia de statutul unui partid de opozitie si mai ales, de partid alternativa, pe cata vreme in momentul de fata, alternativa in ochii electoratului este PD si nu PSD. Pentru a limita efectele perverse ale situatiei, PSD trebuie sa participe la guvernare. Si atunci motiunea de cenzura este o formula de negociere a participarii sale la guvernare, eventual intr-un guvern liberal, posibil, condus in continuare de Tariceanu, dar cu prezenta a PSD in ministerele importante, si in primul rand, la ministerul de Interne.

- Deci, nu credeti totusi, intr-o motiune de cenzura?

- Eu cred ca este o negociere. PSD nu negociaza doar prezenta sa la Guvern ci si anumite programe politice pe care le considera importante, si care vor fi promovate in primul rand. Dar mai sunt si propriile interese de partid, despre care nu va discuta deschis, dar pe care le va urmari cu consecventa. Insa liberalii nu sunt in situatia de a se alia cu PSD. Liberalii ar avea mai mult de platit, de explicat unui electorat si asa volatil si nemultumit si de aceea cred ca va fi foarte greu de negociat o particpare a social-democratilor intr-un Guvern PNL, ceea ce duce la posibilitatea adoptarii motiunii de cenzura. Este un exercitiu deosebit pentru PSD, fiindca social-democratii nu au suficiente voturi. Pe de o parte, va trebui sa demonstreze ca are capacitate organizatorica si ca exista disciplina de partid, de altfel a demonstat in alte ocazii, dar niciodata nu a existat riscul ca Guvernul sa cada, iar acum exista un risc foarte serios. Pe de alta parte, alte partide vor trebui sa se asocieze demersului - PNL si UDMR nu o vor face, nici PC, nici PRM si atunci nu se stie daca voturile PD si PLD sunt suficiente, in masura in care foarte multi pesedisti s-ar putea... imbolnavi in ziua votarii motiunii. Tactica este riscanta si s-ar putea transforma in dezastru pentru PSD. Dar cred ca PSD ia in calcul si algerile anticipate. Acestea sunt de preferat situatiei in care partidul nu reuseste sa fructifice foarte mult, iar criza interna se dezvolta. In cazul unei campanii insa, ar creste coeziunea in jurul actualei conduceri, ceea ce ar amana deznodamantul conflictului din PSD pentru perioada de dupa alegeri. Si daca PSD va ajunge sa participe si la guvernare, in urma unui scor electoral favorabil, situatia va fi cu atat mai buna pentru Mircea Geoana si apropiatii sai.

- Iar democratii cum vor iesi din dilema in care i-a pus PSD?

- Democratii nu au alternativa. Democratii vor vota, chiar daca textul motiunii va contine si elemente critice la adresa ministrilor sai. De altfel, avem si declaratia lui Emil Boc - PD se va comporta ca un partid de Opozitie! Interesul democratilor este sa provoace alegeri anticipate.

- Totusi, democratii au intampinat cu destula retinere demersul PSD...

- PD este rezervat pentru ca nu crede in aceasta motiune. Pentru pedisti sunt doua posibilitati - pe de o parte, PSD nu urmareste o motiune de cenzura si a doua ar fi ca PD incearca, prin manifestarea neincrederii vizavi de motiunea PSD, sa provoace PSD la actiune, sa creeze o stare a opiniei publice mai degraba nefavorabila social-democratilor, pentru a nu le mai da posibilitatea sa se razgandeasca. Eu, personal, nu sunt convins ca PSD urmareste chiar adoptarea acestei motiuni, dar sunt convins ca PSD nu exclude, pentru prima data, alegerile anticipate.

- In cazul in care motiunea va trece, mai sunt si alte variante?

- Nu cred ca sunt variante foarte multe. Din acel moment, presedintele Basescu are cheia crizei politice, o oportunitate pe care o asteapta de multa vreme si nu cred ca o va rata. Tocmai de aceea, nu ma astept ca presedintele sa numesca un premier PSD, pentru ca o astfel de varianta indeparteaza alegerile anticipate. Mai degraba, ma astept ca presedintele sa numeasca un premier care nu poate beneficia de sprijin politic. Iar varianta lansata in gluma de Sebastian Lazaroiu, chiar asupra acestui amanunt avertiza
Monica Macovei sau Daniel Morar, adica personaje, care, in niciun fel nu pot primi voturile parlamentarilor. Partidele care au criticat anumite performante ale persoanelor amintite s-ar discredita. Iar Monica Macovei, desi ar putea fi un prim-ministru acceptat de opinia publica romaneasca, nu ar fi acceptata de partide. Eu cred ca spre varianta asta se va orienta Traian Basescu si nu spre celelalte variante vehiculate. Nu exista argumente pentru un guvern de uniune nationala, nici in favoarea unui guvern de tehnocrati. Un guvern PD este o varianta posibila si este de asteptat ca presedintele sa incerce o astfel de varianta, dar care nu va beneficia de sprijin parlamentar, si ajungem tot in logica anticipate, prin constatarea ca nu se poate guverna si prezentarea demisiei Executivului. Cred ca partidele calculeaza acum cu foarte mare atentie riscurile anticipatelor si mai cred ca este pentru prima oara cand se gandesc ca s-ar putea sa le realizeze, fara sa fie insa convinse ca vor anticipate. O motiune introdusa in septembrie este prematura... ar provoca alegeri in luna ianuarie, o luna care nu este favorabila din punct de vedere electoral.

- Presedintele nu a declarat niciodata transant ca nu-l va nominaliza pe Mircea Geoana in postura de premier. A spus doar ca nu crede in acest demers...

- Eu sunt convins ca presedintele isi doreste ca aceasta motiune sa treaca si a incercat sa incite PSD la actiune, a mai facut-o si in alte dati, dar mi-e greu sa cred ca Traian Basescu l-ar numi pe Mircea Geoana, cata vreme PSD nu a revenit in niciun fel asupra procedurii de suspendre a presedintelui. Deci, nu exista contextul unei negocieri si nu prea vad de ce presedintele ar sustine un Guvern de coabitare, cata vreme are solutia rezolvarii crizei prin anticipate.

- Dar nominalizarea unui alt lider social-democrat? Au existat anumite semnale...

- Nu cred. Orice alta solutie cu un guvern PSD este o improvizatie, ipotetic posibila, dar practic putin probabila. PSD nu s-a reconciliat cu Traian Basescu. Insa eu cred ca PSD se gandeste serios la anticipate. Si cred ca logica si calculul PSD este urmatorul - un scor electoral scazut la europarlamentare va determina pe multi dintre alesii locali pesedisti sa paraseasca partidul pentru formatiunea care se afla pe trend. Si nu o vor face in preziua alegerilor locale, ci cu cateva luni inainte. Exista un risc serios de “depopulare” a PSD in iarna aceasta, ori pentru a preintampina acest lucru si pentru a beneficia de aportul unor primari si consilieri locali, PSD ar putea opta pentru anticipate. Alegerile se castiga la nivel local, iar alesii locali sunt esentiali din punctul acesta de vedere. S-ar putea sa castige mai mult la anticipate, decat la termen, pentru ca, daca la locale nu obtine un procent de minimum 30%, nu poate aspira la un procent bun la parlamentare.

- Cum vedeti evolutia carierei politice a liderului PSD, in cazul in care motiunea se dovedeste a fi un esec?

- Asta este o intrebare! Situatia este mai problematica pentru el, mai ales daca motiunea pica, caci fruntasii din PSD s-ar putea sa doreasca sa-l debarce pe Geoana si asta, cat mai repede. Totusi, nu cred ca PSD are la momentul actual o alternativa la Geoana si asta e o mare problema a partidului. Insa Mircea Geoana va fi in fata celui mai dur examen politic din intreaga sa cariera de pana acum.

- A fost vehiculat numele lui Cristian Diaconescu...

- Cristian Diaconescu face parte din aceeasi echipa cu Mircea Geoana si cred ca nu intamplator numele sau a fost promovat din interiorul PSD, ca varianta de prim-ministru sau eventual cap de lista la alegerile europene. Diaconescu, mai degraba, deranjeaza baronii partidului si de aceea ar putea sa fie marginalizat. Pe de alta parte, Diaconescu nu are influenta asupra filialelor. Iar in PSD, acest lucru este esential. Sincer, nu cred, deocamdata, in varianta inlaturarii lui Geoana, dar asta nu inseamna ca nu exista destui grei din partid care sa nu doreasca inlaturarea sa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.