Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ieri, la scoala de vara a femeilor democrate, ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu este vinovat pentru faptul ca Guvernul pe care il conduce nu a propus, de cand PD a fost scos de la guvernare, niciun proiect care sa vizeze descentralizarea.

“Din cate il cunosc eu pe primul ministru, este o persoana inclinata spre descentralizare. Nu este rea vointa din partea lui Calin Popescu Tariceanu faptul ca situatia in ceea ce priveste descentralizarea este blocata. Problema domniei sale este aceea ca a pierdut si cel mai elementar control asupra ministrilor sai”, a spus liderul democrat. Vasile Blaga a tinut sa precizeze ca descentralizarea este importanta, indiferent de partidul care este la guvernare si care o propune. “Chiar daca nu suntem noi la guvernare, trebuie sa acceptam proiectele de descentralizare propuse de alte partide care guverneaza. Problema este ca nu am vazut niciun minister din actualul Cabinet care sa propuna un proiect de lege care sa vizeze descentralizarea”, a mai spus Blaga.

El a aratat ca “legea descentralizarii este o lege cheie, care presupune un transfer de autoritate de la centru spre cel mai apropiat nivel fata de cetatean din administratia locala. Acest transfer trebuie sa fie insotit de alocarea de resurse”. In opinia sa, cheia descentralizarii sta in spargerea Ministerului de Finante. Totodata Blaga a spus ca daca PD se va intoarce la guvernare, atunci cei cinci prefecti, fosti membri PD, care au fost schimbati din functie in mod “abuziv”, isi vor recupera functiile. Totodata, el a subliniat ca democratii nu vor proceda la fel doar fiindca prefectii sunt de la un alt partid politic, sau ca sa se razbune. Totusi, Blaga considera ca reforma in administratia publica nu se poate face decat atunci cand esti la putere. “Nu este usor sa faci reforma in administratia publica atunci cand esti la putere, insa acela este singurul moment in care poti sa o faci. Nu este usor fiindca mentalitatea partidelor politice care se succed la guvernare este una total gresita - hai sa ii dam afara pe ai lor”, a explicat Blaga.

“Partidul Democrat a urmarit intotdeauna sa faca reforma in sistemul administratiei publice. Reforma aceasta inseamna, pentru noi, cresterea autonomiei si cresterea capacitatii administrative, adica a totalului de resurse de care administratia dispune”, a adaugat Blaga. In opinia sa, partidul pe care il reprezinta are o cu totul alta viziune asupra reformei administrative decat PSD. “Partidul Democrat se deosebeste din multe puncte de vedere de Partidul Social Democrat. Unul dintre acestea ar fi felul in care ne raportam si intelegem reforma in administratia publica. Pentru PSD, administratia publica trebuie sa fie un instrument politic, un stergar politic, ori noi nu putem tolera o astfel de perspectiva asupra lucrurilor”, a conchis Blaga. Fostul ministru de interne a criticat PSD pentru ca solicita repolitizarea prefectilor, o reforma ceruta de Comisia Europeana si pe care guvernarea social-democrata a amanat-o timp de patru ani.

Rompres


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.