Comitetul Executiv National al PSD se reuneste azi, la Palatul Parlamentului, prilej cu care va fi definitivata lista candidatilor social-democrati pentru alegerile europarlamentare.

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca exista cinci persoane “cu notorietate nationala” care ar putea fi cap de lista. Printre cei nominalizati se numara europarlamentarii Vasile Puscas si Adrian Severin, dar si vicepresedintii Cristian Diaconescu si Victor Ponta, cu toate ca acestia din urma au declarat ca nu doresc sa candideze pentru PE.

Dupa spusele lui Corlatean, PSD va avea o lista puternica, cu oameni competenti, pregatiti profesional in ceea ce priveste afacerile europene, relatiile externe, dar si din punctul de vedere al capacitatii de guvernare. Optimist, secretarul general al PSD crede ca formatiunea pe care o reprezinta va obtine cel putin zece mandate de europarlamentar.

O alta tema a discutiilor de azi va viza motiunea de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o depuna in Parlament pana in 10 septembrie. Titus Corlatean va solicita ca toti parlamentarii, indiferent de partidul din care fac parte, sa voteze “cu mana ridicata” motiunea de cenzura care va fi initiata de PSD. El a declarat ca va propune adoptarea unei modalitati de lucru transparente la sedinta in care va fi discutat viitorul actualului Guvern. “Din punctul nostru de vedere nu exista ambiguitati cu privire la pozitia PSD. Motiunea va fi votata de toti parlamentarii PSD care vor fi prezenti in sala. Daca regulamentul nu va permite acest lucru, noi cei din PSD vom vota, chiar si cu bile, la vedere”, a afirmat secretarul general al PSD. Titus Corlatean sustine ca va solicita votul la vedere astfel incat opinia publica sa vada daca un partid precum PRM sprijina un Guvern in componenta caruia se afla si UDMR sau daca PD va vota pentru ramanerea la putere a PNL. Documentul va fi unul atat politic, cat si tematic. Motiunea are in vedere, in principal, sanctionarea politicii guvernamentale de dupa 2004 in domenii precum sanatatea, educatia, agricultura.

Decizia de la Bran, luata in unanimitate, a dat nastere la multe speculatii si calcule, mai ales ca social-democratii au plusat, revendicand postul de premier. Partidele, luate prin surprindere, au inceput un joc al declaratiilor, menit sa determine mutari pe scena politica. S-a vorbit ca motiunea nu va fi depusa, ca va fi sabotata din interior, ca urmareste doar santajarea PNL, ca va declansa criza politica, ca e ultima sansa a lui Geoana sa se mentina la carma partidului printr-o actiune radicala, ca e initiativa celor care vor debarcarea liderului PSD si, in ciuda zvonurilor si a amenintarilor cu alegerile anticipate, cu refuzul partidelor, cel putin oficial, de a negocia cu social-democratii, acestia sunt hotarati sa mearga pana la capat. In varianta potrivit careia se cauta o solutie pentru o noua guvernare, fara sa se ajunga la alegeri anticipate, problema pare sa fie numirea premierului. Aparent, presedintele PSD, Mircea Geoana, nu este agreat pentru aceasta functie nici chiar de cei din interiorul partidului pe motiv ca ar limita posibilitatile de negociere.

Pentru fotoliul de sef al Guvernului au fost vehiculate si alte nume precum secretarul general al PD, Vasile Blaga, vicepresedintii PSD, Ioan Rus si Cristian Diaconescu, agreati de seful statului, si liderul PLD, Theodor Stolojan. Cert e ca Mircea Geoana, in virtutea faptului ca este liderul partidului de opozitie cu cea mai mare reprezentare parlamentara a preluat rolul de promotor al depunerii motiunii si de responsabil pentru urmarile unei actiuni reusite sau a unui eventual esec, revendicand si postul de premier.

Ce crede poporul

Intr-un sondaj ATLE, aparut ieri, cel mai potrivit prim-ministru pentru perioada de dupa integrarea tarii noastre in UE ar fi, in opinia a 16,8% dintre cei chestionati, Mircea Geoana, urmat indeaproape de Theodor Stolojan - 16,2%. Pentru Calin Popescu Tariceanu ar opta 12,9% dintre cei intervievati, iar pentru Emil Boc - 12,5%. In ceea ce priveste cea mai competenta formula de guvernare pentru a conduce Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana, 14,5% dintre subiectii sondajului s-au pronuntat pentru un guvern PD, iar un procent aproximativ egal - 14,2% - opteaza pentru un guvern PSD. O coalitie PD-PSD ar fi cea mai potrivita formula de guvernare pentru 11,9% dintre cei intervievati, un guvern PSD-PNL - pentru 11,4% dintre acestia. Doar 7,9% ar vedea o coalitie PD-PNL, iar 5,4% un guvern monocolor PNL.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.