Senatorii au de ales pana saptamana viitoare intre Logan si Cielo pentru innoirea cu 140 de autoturisme a parcului auto

Senatorii nu renunta la ideea de a-si innoi parcul auto. Biroul Permanent al Senatului a primit ieri un memorandum intocmit de secretarul general Dan Vasiliu, prin care se propune achizitionarea de 140 de masini noi.

Dan Vasiliu preia de fapt o propunere a predecesorului sau, Constantin Sava, care avansase ideea cheltuirii celor 43 de miliarde de lei ramasi din bugetul de anul trecut, pentru innoirea parcului auto. Senatul detine 142 de masini, dintre care 135 de Dacii Supernova din 2001, cinci Cielo din 1997 si doua Espero din 1995. Conform memorandumului, toate au peste 100.000 de km la bord, iar cheltuielile de intretinere au crescut de la 2 miliarde de lei , in perioada 2001-2002, la 5 miliarde de lei in 2004.

De la 1 ianuarie si pana in 20 martie, Senatul a cheltuit deja 1,2 miliarde pentru repararea si intretinerea autoturismelor pe care le folosesc alesii. Astfel, solutia ar fi cumpararea a 140 de masini noi, dintre care 137 sa fie distribuite la birourile senatoriale, iar trei sa fie pastrate de rezerva. Vasiliu a propus conducerii Senatului sa ceara firmelor de la care hotarasc sa cumpere masini sa se aplice sistemul buy-back, adica valoarea autoturismelor noi sa fie diminuata cu valoarea celor vechi, care vor fi date la schimb. Membrii Biroului Permanent au decis sa opteze pentru masini romanesti, urmand ca pana saptamana viitoare sa aleaga intre marcile Cielo si Logan.

CARDURI.

Din cauza sumelor foarte mari pe care casieria Senatului este obligata sa le ruleze in fiecare luna, Dan Vasiliu a propus si introducerea sistemului de carduri pentru plata lefurilor senatorilor si ale functionarilor. In ziua de salariu, casieria institutiei se lupta cu nu mai putin de 10 miliarde de lei, reprezentand indemnizatii pentru senatori si lefuri pentru personalul angajat.

Conform unui memorandum inaintat de Vasiliu, intr-o luna, se ruleaza in Senat peste 13 miliarde de lei. 3,6 miliarde reprezinta indemnizatiile senatorilor, 1,7 miliarde diurnele lor, 1,1 miliarde banii alocati celor care locuiesc in gazda si 300 de milioane banii pentru benzina consumata de alesi. Pe langa aceste sume, 5,6 miliarde se duc pe salariile angajatilor din aparatul central, iar 750 de milioane pentru angajatii din birourile teritoriale. Ca sa vehiculeze asemenea sume, Senatul apeleaza in fiecare luna la o masina blindata, cu paza corespunzatoare, a carei inchiriere costa 2.500.000 lei.

Pentru a scapa de corvoada plimbarii banilor de colo-colo, conducerea Senatului a solicitat oferte pentru carduri de la Banc Post, BCR si BRD in caietul de sarcini intrand si instalarea unui bancomat in cladirea fostului CC. Senatorii urmeaza sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu introducerea cardurilor si sa opteze unde sa fie amplasate bancomatele: in vechiul sau in noul sediu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.