Se anunta vremuri grele pentru parlamentari. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a apreciat, intr-un interviu acordat Agentiei Rompres, ca sesiunea legislativa ce va debuta in curand va fi una foarte dificila, tinand cont de faptul ca nu exista o majoritate stabila, realitate ce va impune inevitabil necesitatea unor negocieri politice frecvente pe legile importante, pentru a se evita un blocaj legislativ.

Potrivit lui Vacaroiu, prioritatea numarul unu va fi bugetul pe 2008, pe marginea caruia PSD va negocia la sange in favoarea electoratului sau. Senatorul PSD a mai amintit ca fiind prioritare legile necesare desfasurarii alegerilor, votul uninominal, numirea presedintilor la TVR si CAN, dar a precizat ca este destul de previzibil ca agenda legislativului va fi completata si de diverse motiuni, fiind posibila chiar si o schimbare de Guvern. Referindu-se la activitatea forului legislativ pe care il conduce, Vacaroiu a apreciat-o in ansamblu ca fiind buna, insa si-a exprimat si nemultumirea “fata de numarul nepermis de absente, de faptul ca trebuie sa strigam mereu 'catalogul', ca sa avem cvorumul de sedinta regulamentar”. El a precizat ca va propune aducerea unor corective Regulamentului Senatului inainte de incheierea acestei legislaturi. “Este tot ce pot sa fac, fiindca decizia si autoritatea de a impune senatorilor prezenta la lucrari sunt ale grupurilor politice. Senatul este un organism colegial si nu unul ierarhic. Ca presedinte, nu sunt seful senatorilor si nu pot impune colegilor nici punctul meu de vedere, nici disciplina de partid”, a mentionat Vacaroiu. In privinta votului uninominal, presedintele Senatului a declarat ca sustine varianta de vot uninominal la Senat in proportie de 100%, iar la Camera Deputatilor jumatate sa fie alesi pe liste, ca si pina acum, iar cealalta jumatate pe vot uninominal, concomitent cu reducerea numarului de parlamentari.

“Pe noi ne avantajeaza votul uninominal, pentru ca avem in PSD foarte multe personalitati politice cu o excelenta pregatire profesionala si care se bucura de notorietate. Adoptarea acestui sistem depinde si de conjunctura politica destul de tensionata si de alti parametri, care vor fi negociati la nivelul grupurilor parlamentare”, a explicat Vacaroiu, precizand ca acest sistem de vot are si capcane si si-a exprimat scepticismul in legatura cu rezolvarea problemei lipsei de incredere a cetatenilor in parlamentari prin instituirea votului uninominal. Referindu-se la anuntata motiune a PSD, Vacaroiu a precizat ca hotararea nu este inca luata, urmand ca decizia finala sa apartina Comitetului Executiv al partidului. “Noi am castigat alegerile din 2004 si chiar presedintele Basescu a recunoscut public, ca prin numirea unui guvern al Aliantei DA, a rasturnat votul popular. Daca PSD ar veni la guvernare, practic, s-ar respecta optiunea electoratului exprimata in alegeri”, a subliniat Vacaroiu si a explicat motivele care au dus la ideea unui astfel de demers politic. “Suntem nemultumiti ca politica de dreapta a guvernului PNL ignora practic electoratul nostru, iar noi avem o obligatie fata de cei care ne-au votat, suntem nemultumiti ca administratiile locale conduse de primari ai PSD sunt discriminate, suntem nemultumiti de neutilizarea fondurilor europene destinate Romaniei, de lipsa unor programe majore de investitii, de ce se intampla in agricultura si sanatate si de multe altele. Ca principal partid de opozitie trebuie sa actionam, ca sa schimbam aceasta stare de fapt”, a afirmat senatorul PSD.

Despre celalalt demers politic al PSD, soldat cu un referendum, Vacaroiu a apreciat ca pe fond, PSD nu a gresit, pentru ca Traian Basescu “a incalcat si continua sa incalce Constitutia si aceasta maniera de a conduce tara trebuia sanctionata”, insa a recunoscut ca social-democratii au gresit in cea de-a doua parte a demersului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, prin faptul ca nu s-au oprit doar la suspendarea acestuia in Parlament si au acceptat si organizarea unui referendum. “Lucrurile trebuiau sa se opreasca la nivelul sanctiunii parlamentare si sa nu ajungem la referendum, unde n-am fost capabili sa explicam cetatenilor pericolul real al unor derapaje spre totalitarism, dirijate de la Cotroceni. Incapacitatea noastra l-a transformat pe Traian Basescu intr-o victima”, a apreciat Nicolae Vacaroiu. In acelasi context, Vacaroiu a afirmat ca Traian Basescu, cu toate ca este la Putere, se comporta ca si cum ar fi in Opozitie, la fel cum a facut si PD cat s-a aflat la guvernare. Nicolae Vacaroiu a spus ca, exceptandu-i pe democrati, seful statului trateaza toate partidele si Guvernul ca pe niste dusmani, toate acestea facand parte din “tactica” menita sa-i dea posibilitatea ca, la viitoarele alegeri, “sa se afle alaturi de masa cetatenilor nemultumiti si astfel sa-si promoveze propriul partid”. De asemenea, presedintele Senatului a infirmat informatiile potrivit carora s-ar retrage din activitatea politica, citate de un cotidian central.

El a precizat ca declaratiile citate de respectivul cotidian “nu-i apartin”, insa nu a dat drept la replica, deoarece acesta este tipul de ziar care “are ca preocupare principala fete imbracate sumar”. “Legat de viitorul meu profesional, pot sa va spun ca el depinde si de masura in care partidul va avea nevoie de experienta mea ca politician si economist, de capacitatea tinerilor sau mai putin tinerilor de a mentine PSD la nivelul celui mai important partid politic din Romania”, a afirmat Nicolae Vacaroiu. El a mai apreciat ca pentru partidul din care face parte, “acum este un moment mai delicat” si, analizand sondajele de opinie, ar trebui sa imbine mai mult ca oricand experienta batranilor cu entuziasmul tinerilor. “Ca o echipa sa aiba rezultate bune, si in fotbal, si in politica nu trebuie sa schimbi brusc toata echipa. Schimbarea de generatii se face treptat si cu multa precautie, fiindca nu e suficienta varsta din buletin”, a concluzionat Vacaroiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.