Alianta si PSD s-au acuzat reciproc ca "nu ingroapa securea razboiului" nici cand este vorba de integrare

Orgoliile politicienilor autohtoni nu pot fi stavilite nici macar de chestiunile legate de integrarea Romaniei in UE. Parlamentarii puterii si cei ai opozitiei nu au ratat ieri ocazia unei "paruieli" pe cinste, chiar pe deaspura capului lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, invitat la Camera Deputatilor pentru a expune viziunea institutiei pe care o reprezinta asupra evolutiei tarii noastre in planul aderarii.

Inaltul oficial european a fost prins fara sa vrea intr-un foc incrucisat de acuzatii pe care reprezentantii coalitiei de guvernamant si cei ai fostei puteri si le aruncau peste masa de discutii.
Chestiunile legate de obiectivele pe care tara noastra trebuie sa le bifeze in perioada urmatoare sau posibilitatea activarii clauzei de salvgardare in cazul neindeplinirii obligatiilor asumate au fost trecute in plan secund.

Senatorul liberal Teodor Melescanu a tinut sa-i semnaleze lui Jonathan Scheele ca reprezentantii PSD trateaza cu indiferenta procesul legislativ legat de integrare si ca acestia nu mai voteaza nici macar acte normative emise in timpul guvernului Adrian Nastase. Amintind ca si actualul Executiv a elaborat un pachet de legi care trebuie sa treaca rapid prin Parlament, Melescanu a sugerat ca pesedistii trebuie sa coopereze la acest capitol si sa creeze in Legislativ "o alta atmosfera".

Integrarea si pestii ametiti

Afirmatiile liderului PNL au provocat rumoare in randul social-democratilor, care au tinut sa-i dea acestuia fiecare cate o replica pe masura, fara sa mai tina seama de subiectul sedintei pentru care se intalnisera.
Primul pe lista a fost vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, care, profitand de pozitia sa de moderator al discutiilor, a spus, pe un ton caustic, ca nu exista vreo lege privind integrarea care sa nu fie votata de pesedisti.

"Domnul Melescanu e mai nou decat unii dintre noi in Parlament si poate de aceea nu stie acest lucru (…) Noi suntem acum intr-un proces de transformare… Si, la fel ca in cazul curentilor calzi, care se intalnesc cu cei reci, unii pesti sunt ametiti", a spus Hrebenciuc, mentionand insa ca nu este o aluzie la adresa lui Teodor Melescanu. Liderul pesedist a plusat, acuzandu-i pe cei de la putere ca refuza orice dialog pe marginea actelor normative si ca stau tot timpul "cu securea razboiului dezgropata".
Sub privirile calme ale lui Jonathan Scheele, in "roba" de procuror s-au imbracat, rand pe rand, si alti parlamentari social-democrati. Fostul ministru al justitiei, Cristian Diaconescu, le-a cerut aliatilor sa aiba decenta de a nu se mai lansa in acuzatii pe marginea unor subiecte care nu sunt "in totalitate" adevarate. Intre timp, insa, cel care provocase polemica si-a pierdut interesul, Melescanu parasind sedinta cu mult inainte ca apele sa se fi linistit.

Asta nu i-a impiedicat insa pe parlamentarii PSD sa-si continue pledoaria anticoalitie. Purtatorul de cuvant al social-democratilor, Titus Corlatean, i-a parat pe aliati ca incalca o prevedere constitutionala si incearca sa forteze Regulamentul Camerei Deputatilor, ca nesocotesc normele europene, politizand administratia publica si ca se razbuna pe fosta putere prin practici ilegale, facand publice, prin intermediul presei, documente de circulatie interna.
Corlatean a fost dublat de deputatul Cristian Dumitrescu, care l-a intrebat pe seful Delegatiei CE la Bucuresti daca intentia Guvernului de a-i inlocui functionarii publici cu manageri publici este in conformitate cu standardele UE.
Chiar daca "tinta" Melescanu nu mai era in raza sa de actiune, senatorul PSD Antonie Iorgovan l-a acuzat pe acesta de "diversiune" si "dezinformare".

"Spun acest lucru cu greutatea omului care stie ce inseamna un cuvant! Problema Romaniei e ca avem opozitie, ca nu exista capete plecate astfel incat mai-marii de la Cotroceni si de la Victoria sa plece asa, intr-un mars triumfal", a spus Iorgovan. Nici fostul ministru al Educatiei, Alexandru Athanasiu, nu a ratat ocazia de a spune despre liberal ca "a derapat de pe drumul logicii".
Seful Delegatiei Europene la Bucuresti a incercat sa mentina un registru diplomatic pentru raspunsurile la intrebarile primite din partea PSD. El evitat sa se pronunte concret asupra managerilor publici din administratie, aratand ca trebuie sa vada ceva "concret" in acest sens si nu a emis vreun verdict in privinta acuzatiilor aduse aliantei la putere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.