Fostul presedinte s-a enervat pe ziaristii de la “Evenimentul zilei” care au scris ca ar putea fi cercetat pentru rolul jucat in evenimentele singeroase din 1989

Pe Ion Iliescu par sa-l lase nervii. Audiat marti timp de patru ore de catre procurorul militar Dan Voinea, fostul sef al statului a avut ieri o iesire necontrolata, gasindu-le ziaristilor o noua identitate: "magari"! Cu 12 ani in urma, acelasi Ion Iliescu i se adresa unui jurnalist din Constanta cu duiosul apelativ "Mai, animalule!". Destinul face ca procurorul care-i provoaca atitea migrene senatorului PSD sa fie acelasi care, pe 25 decembrie 1989, a citit rechizitoriul in procesul sotilor Ceausescu, desfasurat intr-o cazarma din Tirgoviste. Ion Iliescu n-a participat la procesul si la executia cuplului dictatorial, dar a dirijat totul de la Bucuresti, prin oamenii pe care i-a trimis la Tirgoviste: Gelu Voican Voiculescu, Victor Athanasie Stanculescu si Virgil Magureanu. Acum, Dan Voinea si Ion Iliescu se afla pe baricade opuse.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, s-a napustit ieri asupra "magarilor din presa" care "si-au permis" sa anunte ca acesta ar putea deveni inculpat, si nu simplu martor, in dosarul Revolutiei. "Ce, credeati ca am mers ca inculpat acolo? Eu vad ca sint magari in presa care zic "faza a doua, Iliescu va fi inculpat". Pentru ce sa fie inculpat Iliescu? Pai, da’ nu le e rusine acestor indivizi? Ei sint beneficiarii Revolutiei romane, in care unii si-au asumat niste raspunderi deosebite si riscuri", a spus Iliescu.

"Cine ar fi fost primii executati?"

Senatorul PSD a mentionat ca audierea de marti de la Parchet, care a durat aproape patru ore, "s-a desfasurat intr-o atmosfera amicala". "A fost o discutie amicala in care a vorbit mai mult procurorul", a spus Iliescu.

Pentru a sublinia riscul major la care s-a expus ca prim-revolutionar al patriei, Iliescu a invocat situatia ipotetica in care dictatorul Nicolae Ceausescu s-ar fi intors la putere peste o saptamina. "Cine ar fi fost primii condamnati si executati? Cei care si-au asumat raspunderi", a infierat Iliescu "obraznicia si ticalosia" presei.

De la martor la inculpat?

Ion Iliescu ar putea fi al doilea presedinte din1989 incoace pus sub acuzare pentru comiterea unor infractiuni grave. Pe numele lui se va intocmi cel mai probabil un dosar de urmarire penala in care va fi cercetat pentru evenimentele de la Revolutie. Astfel, destinul ii aduce din nou impreuna pe Iliescu si pe procurorul militar Dan Voinea, cei care in urma cu 15 ani au decis soarta Romaniei condamnindu-l la moarte pe Nicoale Ceausescu. Cert este faptul ca, din momentul in care a fost redeschis, in dosarul Revolutiei se aduna tot mai multe probe care arata ca numarul mortilor in evenimentele din decembrie '89 este mult mai mare decit cel facut public pina acum.
Ion Iliescu a fost audiat, marti, timp de patru ore de procurorii militari. Cu aceasta ocazie a fost informat cu privire la acuzatiile pe care i le aduc victimele Revolutiei. De asemenea, Iliescu a mai aflat ca, foarte curind, ar putea fi pus sub invinuire.

Vinovati: teroristii invizibili

In timpul intilnirii cu magistratii, el a dat o declaratie de patru file in care a povestit fiecare pas pe care l-a facut la Revolutie. Printre altele, el a declarat ca, dupa 22 decembrie 1989, in Capitala s-au aflat teroristi care au tras in populatie. Spusele fostului presedinte sint contrazise insa de martorii la acele evenimente care au fost audiati, ieri, de anchetatori. In declaratia sa, Iliescu a mai afirmat ca, de derularea evenimentelor de dupa 22 decembrie s-a ocupat Consiliul Superior al Armatei si toata conducerea Statului Major. In acest sens, el a dat mai multe nume de ofiteri care la vremea aceea se aflau la conducerea celor doua institutii. In saptaminile care urmeaza, Iliescu va mai fi audiat atit in acest dosar, cit si in cel al mineriadei din iunie din 13-15 iunie 1990. Pina atunci insa, la Parchetul militar este asteptat saptamina viitoare generalul (r) Victor Stanculescu pentru a raspunde la inca o runda de intrebari.

Blestemul sortii

In 1989, Dan Voinea si Ion Iliescu au fost de aceeasi parte a baricadei: primul ca procuror in procesul sumar al sotilor Ceausescu, iar cel de-al doilea ca "dirijor", de la distanta, al executiei acestora. Destinul face ca dupa 15 ani tocmai procurorul Voinea sa fie cel care il va pune sub acuzare pe Iliescu pentru evenimentele din decembrie 1989, soldate cu moartea a peste o mie de oameni. In acest caz au mai fost audiati generalul (r) Iulian Vlad (fost sef al Departamentului Securitatii Statului), Virgil Magureanu (fost sef al Serviciului Roman de Informatii) si generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu. Chiar daca au trecut multi ani de atunci, justitia pare sa fi inceput sa faca lumina in acest dosar. Desi Stanculescu a fost unul dintre cei care au asistat la procesul sotilor Ceausescu, acum el a fost pus oficial sub acuzare pentru complicitate si instigare la omor si instigare la vatamare corporala.

Multi cercetati, putini judecati

A devenit o obisnuinta ca, la fiecare schimbare de guvern, diversi demnitari care au predat puterea sa fie audiati in dosare grele. Putini dintre acestia insa au si fost trimisi in fata instantelor de judecata. Un exemplu concludent este chiar al aceluiasi Ion Iliescu. In vara lui 2000, in perioada guvernarii Constantinescu, acesta a fost chemat la audieri, la Parchetul Curtii Supreme de Justitie, in cazul "Costea". Si atunci, ca si acum, Iliescu s-a intilnit cu procurorii abia dupa ce a fost citat a treia oara. Desi cazul Costea a fost unul de amploare internationala, Iliescu a fost audiat doar in calitate de martor si nu a fost pus sub acuzare. Singurii inalti demnitari trimisi in judecata dupa 1990 sint actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, in dosarul "Flota", si fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan, acuzat de deturnare de fonduri si abuz in serviciu, intr-un dosar privind un imprumut extern primit de Romania. Cei doi au fost pusi oficial sub acuzare, bineinteles, in perioada in care puterea era in mina PSD.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.