Tara noastra e programata sa semneze tratatul pe 25 aprilie, dar unii parlamentari europeni sunt de parere ca acest lucru ar trebui facut dupa raportul anual pe 2005 al Uniunii

"Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, daca, din motive politice, nu se amana semnarea tratatului. Si eu cred ca nu vor fi motivatii politice. Vor fi si niste abordari legate de bugete. A aparut ideea "Stati asa, daca tot aveti termenul de intrare 2007, de ce sa nu spunem ramane valabil 1 ianuarie 2007 sau 2008, dar sa se semneze tratatul dupa raportul anual pe 2005", ceea ce ar insemna undeva in octombrie-noiembrie", a aruncat bomba ieri, la Roma, presedintele Romaniei Traian Basescu, aflat intr-o vizita de lucru in capitala Italiei.

Declaratia sa a fost facuta in fata studentilor de la Accademia di Romania, socand asistenta. In timp ce Basescu se lansase in aceasta formulare, Andrei Plesu si Theodor Stolojan, consilierii sai, au incercat discret sa-l intrerupa, dar fara nici o sansa. Presedintele a continuat: "Nu este corect. Romania a negociat un tratat de aderare, a semnat si si-a asumat niste obligatii in decursul tratativelor. Introducerea de elemente suplimentare, dupa ce s-au incheiat negocierile, este incorecta".

Basescu a fost, pe de alta parte, foarte ferm in a spune ca pe 13 aprilie Romania va obtine avizul conform, iar pe 25 aprilie va semna tratatul de aderare. El si-a explicat socantele afirmatii prin aceea ca exista parlamentari care gandesc in acest fel, in aceste zile cand se discuta avizul conform, dar a precizat ca este vorba doar de opinii disparate, asta in contextul in care nu poti sa opresti un parlamentar sa-si exprime punctul de vedere. "Sa privim rece, sa nu ne inflamam ca nu mai intram, ca si in Parlamentul Romaniei sunt foarte multi parlamentari care au alt punct de vedere decat majoritatea".

In cursul vizitei sale de ieri, Traian Basescu s-a intalnit cu Guido Podesta, presedintele Comisiei Parlamentare Mixte UE - Romania la Parlamentul European. Se pare ca acesta i-a transmis cateva puncte de vedere ale colegilor sai parlamentari in sensul amanarii tratatului pana in luna octombrie-noiembrie. Presedintele Romaniei a spus ca nu trebuie cazut in capcana declaratiilor de tipul: parlamentarul X sau parlamentarul Y a spus cutare lucru, dupa care presa inflameaza totul si pune pe prima pagina aceste declaratii ori la inceputul jurnalelor de stiri. Traian Basescu nu a precizat cum ar trebui sa reactioneze mass-media cand asemenea declaratii au greutatea cuvantului presedintelui Romaniei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.