Secretarul general al Partidului National Liberal, Dan Motreanu a declarat ieri pentru Cronica Romana ca alegerile europarlamentare vor avea loc la sfarsitul lunii noiembrie.
In privinta semnalului dat de PSD pentru debarcarea guvernului, Motreanu a afirmat: “Nu stiu de ce PSD vrea sa depuna o motiune acum, nu stiu care sunt motivele care stau la baza acestei decizii. Asteptam sa vedem continutul acesteia, daca o depun”. El si-a exprimat convingerea ca Guvernul Tariceanu a avut o contributie importanta la cresterea economica si la imbunatatirea nivelului de trai al romanilor. “S-au facut pasi importanti, e drept ca mai sunt inca multe de facut, dar cu toate situatiile de criza care au fost de-a lungul celor doi ani, acest Guvern a reusit sa faca treaba buna datorita premierului Tariceanu, care a stiut ce trebuie facut si a avut tactul necesar pentru a crea acea stare de spirit”, a subliniat liberalul. Desi recunoaste ca este dreptul PSD sa faca orice demers politic constitutional, Motreanu a aratat ca liberalii vor intra in opozitie in cazul adoptarii motiunii, refuzand sa participe in orice fel de formula guvernamentala alaturi de social-democrati. “Nu exista posibilitatea unui Guvern PSD-PNL”, a afirmat transant liberalul.

In privinta declansarii alegerilor anticipate, Motreanu considera ca acestea reprezinta o solutie normala. In opinia sa, se va ajunge la anticipate pana la urma datorita faptului ca nicio alta formula de guvern, cu un alt premier numit de presedintele Traian Basescu, nu va obtine votul de investitura in Parlament. “Solutia anticipatelor se impune in cazul in care motiunea este adoptata pentru ca nu cred ca un alt guvern va obtine jumatate plus unu din voturi necesare pentru investitura”, a explicat liderul liberal. Totusi Motreanu nu exclude posibilitatea ca presedintele sa numeasca un premier de la PSD, mizand pe o eventuala formula de guvernare PSD-PD, in care ar urma sa fie cooptat si PLD. Liberalii raman fermi pe pozitii, fideli programului Aliantei si nu sunt dispusi sa lase PSD sa intre la putere intr-o noua formula, in care ei ar fi in cel mai bun caz vioara a doua daca nu roata de la caruta. Dar intrarea in opozitie nu e usoara dupa ce ai beneficiat doi ani de resursele puterii. PNL a avut intr-adevar o linie politica coerenta si anume ramanerea lui Tariceanu in fruntea Guvernului in orice formula. In conditiile in care Alianta DA este deja o amintire si o impacare cu PD aproape imposibila, o colaborare la vedere cu PSD parea o solutie. Liberalii insa au refuzat-o, speriati ca o asemenea asociere ar indeparta si electoratul fidel, nucleul dur. Desi incearca in continuare sa joace cartea bunei guvernari, asteptand eventuale greseli ale adversarilor politici, PNL nu are prea multe optiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.