Presedintele Partidului National Liberal, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca, in cazul in care motiunea de cenzura ce va fi initiata de PSD va fi adoptata de Parlament, PNL va trece in opozitie si nu va guverna alaturi de social-democrati

“Nu avem cum sa intram la guvernare cu PSD. PNL a participat la alegeri cu un program al Aliantei D.A., de centru-dreapta. PSD a avut un alt program. Nu se poate pune problema unui program PNL-PSD. Daca motiunea trece, vom trece in opozitie”, a declarat Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Politic al PNL. Intrebat daca a primit o oferta in acest sens din partea social-democratilor, presedintele liberalilor a sustinut ca acest lucru nu s-a intamplat, mentionand ca aceasta ipoteza “se vehiculeaza intens in cercurile PSD, care incearca sa intre la guvernare”. Chiar daca admite ca motiunea este “un drept al oricarui partid”, liderul liberal a reiterat ca formatiunea pe care o conduce se va axa in continuare pe actul de guvernare si agenda cetatenilor. “Suntem cu mult mai preocupati de rezolvarea problemelor cetatenilor, care tin de nivelul de trai, de calitatea vietii, de infrastructura, de pregatirea bugetului, care va trebui sa contina alocatiile pentru sanatate, pentru pensii, pentru invatamant, decat aceste jocuri politicianiste, care nu fac decat sa creeze instabilitate politica. Romania, pentru a fi intr-adevar o tara prospera si a reusi sa-si atinga cel mai important obiectiv, si anume acela de a realiza un nivel de trai comparabil cu cel din celelalte tari europene, trebuie sa beneficieze de lungi perioade de stabilitate politica”, a subliniat Tariceanu. “Cei care recurg la aceste formule politicianiste vor fi penalizati de electorat”, a mai spus liderul PNL in acest sens.

In ceea ce priveste data alegerilor pentru Parlamentul European, Tariceanu considera ca organizarea acestora ar fi oportuna la sfarsitul anului. Potrivit acestuia, in cadrul consultarilor de la Palatul Victoria, va tine cont de toate punctele de vedere, subliniind totusi ca ultimul cuvant va apartine Guvernului. “Optiunea PNL este acea de a se organiza alegerile pentru Parlamentul European in ultima parte a lunii noiembrie, eventual inceputul lunii decembrie, la intalnirea pe care o voi avea cu partidele politice, voi avea posibilitatea sa ascult toate punctele de vedere si, in final, Guvernul va decide in aceasta privinta”, a declarat Calin Popescu Tariceanu. Liberalii s-au pronuntat, in cadrul sedintei Biroului Politic al PNL, ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie organizate intre 25 noiembrie si 9 decembrie. In plus, premierul a anuntat ca, in cadrul Delegatiei Permanente a PNL, care va avea loc la Neptun, pe 30 si 31 august, liberalii vor stabili “detaliile referitoare la campania electorala pentru euroalegeri”, adaugand ca “PNL intra in campanie de la 1 septembrie”. Referitor la refuzul PD de a se prezenta la consultari, seful Executivului a declarat: “Nu comentez lipsa PD. Cred ca refuza un lucru elementar: participarea la viata politica a partidelor parlamentare. Daca ei asa cred ca se duce actiunea politica, este optiunea lor. Nu au decat”.

Liberalii continua politica de temporizare si spera ca pana la sfarsit de noiembrie sa recastige procentele pierdute si sa nu fie prinsi pe picior gresit de europarlamentare, care nu reprezinta decat un prim test dintr-o serie de confruntari electorale cu o miza mare pentru partidul aflat inca la guvernare. Totusi, semnalul dat nu este unul de formatiune decisa, cu o strategie clara si o lista definitivata, care sa contina nume grele pentru euroalegeri. Premierul Tariceanu a recunoscut ca lista este departe de a fi finalizata iar singurul nume facut public pana in prezent este cel al fostului ministru, Mihai-Razvan Ungureanu, neimplicat momentan in activitatea de partid, datorita atributiilor diplomatice. Strategia de campanie urmeaza sa fie pusa la punct. In prezent, liderul liberal incearca sa afiseze un calm total fata de amenintarea iminenta reprezentata de motiunea PSD pentru caderea Guvernului. PNL afirma taios ca nu va face concesii doctrinare si de program PSD si exclude intrarea la Guvernare alaturi de social-democrati. Pe de alta parte, insa, se vede clar faptul ca Tariceanu nu se grabeste sa paraseasca sefia executivului, continuandu-si retorica legata de aplecarea PNL asupra problemelor reale ale populatiei si ignorarea “disputelor politicianiste”. Liberalii continua sa-si duca crucea. Ramane de vazut pentru cat timp si, mai ales, daca va fi lasat. Respingerea oricaror negocieri si concesii facute actorilor mari: PD si PSD pot crea mari probleme unui PNL inca atasat de guvernare si nepregatit sa intre in opozitie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.