Sustine presedintele PLD, Theodor Stolojan

- Numele dvs. se regaseste in fruntea listei de candidati PLD la europarlamentare, o situatie, totusi inedita, in conditiile in care niciun alt partid nu si-a desemnat presedintele in aceasta postura. Pe de alta parte insa, presa sustine ca ati sugerat ca ati fi dispus sa renuntati la un posibil statut de europarlamentar, in cazul in care veti fi desemnat ca viitor premier. Ati putea face cateva clarificari legate de acest subiect?

- Surpriza exprimata de atatia politicieni si jurnalisti fata de prezenta mea in fruntea listei PLD pentru europarlamentare, ma face sa cred ca acestia considera alegerile pentru Parlamentul European, de rang doi! Pentru PLD, ca si pentru Romania, alegerile europarlamentare sunt extrem de importante. Observ ca PLD este partidul care respecta cel mai mult pe cetatenii romani, ca si pe partenerii nostri din UE, din moment ce numai noi am avut curajul sa abordam primele alegeri europarlamentare cu toata seriozitatea si responsabilitatea posibile. Repet ceea ce am spus si la conferinta de presa din 17 august: voi reprezenta Romania cu tot respectul in Parlamentul European. Se uita insa, probabil, ca Parlamentul European va avea, in anul 2009, alte alegeri pentru un nou Legislativ. Iar in Romania, alegerile parlamentare ar urma sa aiba loc la inceputul anului 2009. In acest context, am spus ca as putea aborda o functie guvernamentala in 2009. Cu alte cuvinte, nu-mi parasesc mandatul de parlamentar European, asa cum s-a inteles.

- Vicepresendintele PNL, Puiu Hasotti, a afirmat ca
v-ati inscris pe lista europarlamentarelor “impins de la spate” de Valeriu Stoica, care de altfel, ar viza si conducerea partidului. Liberalul Hasotti mai apreciaza ca, pe aceasta tema, exista un conflict in cadrul PLD, intre Valeriu Stoica, pe de o parte si Cristian Boureanu si Gheorghe Flutur, pe de alta. Cum comentati aceste afirmatii?

- Nu comentez fabulatiile acelui personaj. Remarc, insa, si ma mir ca nimeni nu a dorit sa sublinieze public aceasta realitate, remarc deci faptul ca PLD este singurul, unicul partid din Romania care nu cunoaste tensiuni majore la nivelul conducerii. Asa ca, nu pot decat sa privesc cu mila frustrarile unor personaje de la PNL. Probabil ca acolo este atat de mare lupta intre penelisti pentru a pune mana pe scaunul care se clatina al lui Calin Popescu Tariceanu, incat aceste personaje, ametite de vartejul uneltirilor, vor ca aceasta molima sa patrunda si la PLD. Nu pot decat sa rad de aceste aberatii plictisitoare.

- Ce inseamna, in viziunea PLD, “polul de dreapta” initiat alaturi de PD si care ar fi oferta electorala ce diferentiaza acest pol, de cel initiat de PNL-PNTCD si partidul fostului presedinte Emil Constantinescu?

- O forta politica populara, cu doua curente fundamentale: cel liberal, reprezentat de PLD si cel crestin-democrat, reprezentat de PD. Proiectul polului apartine PLD si a fost acceptat si de PD. Aceasta forta politica de dreapta va apartine celei mai mari familii europene, PPE, si va reprezenta viitorul guvern al Romaniei, dupa alegerile generale. Nu am auzit de alt pol de dreapta in Romania, iar pe marginea viselor unora, nu comentez.

- Cum comentati speculatiile aparute in presa referitoare la retinerea unor lideri democrati vizavi de o alianta/fuziune cu PLD? Potrivit unor afirmatii aparute in media, “pe surse”, negocierile de fuziune au incetat, ”intrucat pedistii au fixat o norma de reprezentare in conducerea viitoarei formatiuni de un loc pentru PLD la 20 ale PD, iar dvs. vi s-a oferit doar postul de presedinte al unui Consiliu National, si nu sefia formatiunii”, asa cum era preconizat.

- Inflatia de informatii negative referitoare la PLD si, in asociere, la PD, nu ma surprinde. Suntem in campanie. Din pacate, una negativa, murdara. Nu pot decat sa va spun acelasi lucru ca si in cazul informatiilor murdare referitoare la asa-zisele confruntari din interiorul PLD: atat PLD, cat si proiectul nostru, de creare, alaturi de PD, a unei forte politice de dreapta, provoaca panica, deruta, furie in randul principalilor nostri opozanti, ma refer la PSD si PNL. Repet, nu ma intereseaza barfele. Asteptati inca putin si veti vedea cine are dreptate.

- Intr-o recenta rezolutie a Delegatiei Permanente a PLD ati numit Guvernul Tariceanu, ”guvernul zero absorbtie” si ati acuzat Executivul de numeroase carente in actul de guvernare. Veti sustine o motiune de cenzura initiata de PSD, in cazul in care ea se va transforma (totusi) dintr-un ”act necredibil”, intr-o realitate legislativa?

- PLD va sustine o motiune de cenzura, pentru ca acest guvern Tariceanu II, prin greselile lui repetate, prin ministrii incompetenti, prin parteneriatul malign dintre PNL si PSD a devenit letal pentru Romania.

- Recent, 400 de mebri ai organizatiei PLD Constanta si-au anuntat revenirea in randurile PNL, conform declaratiei deputatului George Dragomir. Exista totodata si o alta apreciere, a unui fost membru in conducerea organizatiei judetene PLD, Sorin Sandru, care a spus ca “tsunami-ul pleaca din Constanta si in scurt timp toate organizatiile PLD din tara se intorc la PNL, pentru ca gandesc liberal”. Ce credeti ca a determinat o astfel de hotarare “in masa” a organizatiei Constanta si daca aveti semnale din teritoriu privitoare la o posibila repetare a acestei situatii si in cazul altor organizatii PLD?

- Iar imi cereti sa comentez barfele si frustrarile unor personaje din PNL. Ati verificat, este adevarat ca au plecat 400 de membri PLD, la PNL? Iata ca nu au plecat, ci, ca in glumele cu Radio Erevan, au venit la PLD cateva sute de membri ai PNL-Constanta. Asa ca, ce comentam noi aici?

- Privind retrospectiv, din punct de vedere politic, regretati ”rocada” facuta in timpul campaniei electorale cu candidatul PD de atunci, Traian Basescu? Considerati ca a fost o greseala retragerea dvs. din fruntea liberalilor si numirea lui Calin Popescu Tariceanu in postura de premier si sef al partidului? In contextul actual politic, ce alta varianta considerati ca ar fi fost, la acel moment, mai indicata pentru liberali si pentru Romania?

- La prima intrebare, raspunsul este “NU”. La a doua, “DA”. La a treia, Valeriu Stoica sau Gheorghe Flutur.

- PLD si-a insusit propunerile presedintelui de reformare a institutiilor statului. De ce crede PLD ca este necesara o reformare completa, o rescriere chiar a Constitutiei si care ar fi argumentele care ar sta la baza unei optiuni de republica prezidentiala?

- Proiectul “Noua republica” privind refacerea, modernizarea Constitutiei apartine PLD, Valeriu Stoica fiind cel care l-a conceput si lansat public prin dezbateri la care au fost prezenti si jurnalistii. Asa ca prima parte a intrebarii nu are sens. In al doilea rand, in proiectul nostru, nu s-a precizat clar “republica prezidentiala” sau “semi-prezidentiala” sau “parlamentara”. Valeriu Stoica a spus foarte clar: cetatenii, printr-un referendum, se vor exprima asupra formulei de republica, inainte ca proiectul sa intre in dezbaterile comisiei parlamentare de modificare a Constitutiei.

- Care ar fi propunerile PLD, in cazul in care, partidul dvs. ar fi invitat sa participe la guvernare?

- Programul de guvernare al Romaniei post-aderare a fost prezentat de PLD inca din ianuarie 2007. Este un document public, il poate citi oricine, inclusiv dumneavoastra. In concluzie, PLD are program de guvernare si are, in comparatie cu celelalte partide, liderii cei mai credibili si mai bine cotati in topul increderii populatiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.